049 587 487, 01 6445 820
Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju lokomotornog sustava AKROMION sa sjedištem u Krapinskim Toplicama, Ljudevita Gaja 2

Vrste anestezije

Opća anestezija 

Opći anestetici djeluju na mozak tako da je pacijent posve nesvjestan svih osjeta u cijelom tijelu. Opći anestetici se u krvotok primjenjuju intravenski ili putem udisanja plinova u plućima. Gubi se svijest te vrlo rijetko postoji bilo kakvo sjećanje na operaciju. Opći anestetici se daju radi sprečavanja bolova ili ako je potrebno, radi opuštanja mišića, kako bi se postigli idealni uvjeti za operaciju. Iako rijetke, komplikacije opće anestezije su moguće te uključuju mogućnost privremenih bolova u ustima i grlu, promuklost, ozljede usne šupljine i zuba, svjesnost tijekom anestezije, mučninu i povraćanje, ozljede krvnih žila, aspiraciju (udisanje želučanog sadržaja) ili pneumoniju (upalu pluća). Različiti lijekovi se daju u kombinacijama kako bi se postigli željeni učinci, povećala sigurnost i udobnost pacijenta te umanjile nuspojave.


Regionalna anestezija 

Regionalni anestetici se primjenjuju s ciljem anesteziranja određenog dijela tijela. To se postiže ubrizgavanjem anestetika izravno oko živaca koji opskrbljuju područje tijela na kojem se operira. Anestetici će privremeno spriječiti regionalne ili lokalne živce da odašilju signale prema mozgu. Budući da sam mozak nije zahvaćen, pacijent će ostati budan ali neće osjećati nikakvu bol. Često se ovdje primjenjuju i lijekovi koji opuštaju pacijenta i umanjuju tjeskobu. Od njih se može biti pospan ili čak zadrijemati tijekom operacije, pa pacijenti često nemaju sjećanje na samu operaciju. Uz regionalnu anesteziju manja je šansa za privremene nuspojave koje su češće pri općoj anesteziji (grlobolja, mučnina, povraćanje, smetenost). Regionalna anestezija omogućuje stanje bez bolova koje može potrajati i nekoliko sati nakon operacije. Postoje četiri tipa regionalne anestezije: spinalna anestezija, epiduralna anestezija, regionalni blokovi i lokalna anestezija.


Lokalna anestezija 

Lokalna anestezija se daje radi anesteziranja točno određenog mjesta gdje će se izvoditi operacija. Obično ju primjenjuje kirurg. Anesteziolog po potrebi može intravenski davati lijekove koji opuštaju i umiruju pacijenta, što se naziva monitorirana anesteziološka skrb ili potencirana lokalna anestezija.


Sedacija 

Sedacija je stanje smanjene svjesnosti koje se postiže davanjem određenih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav.
Rezervirajte svoj termin: Naručite se