049 587 487, 01 6445 820
Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju lokomotornog sustava AKROMION sa sjedištem u Krapinskim Toplicama, Ljudevita Gaja 2

Terapija udarnim valom

 
  • TERAPIJA UDARNIM VALOM ( Swiss Dolorclast, extracorporeal shockwave therapy, ESWT) je  neinvazivna terapijska metoda čiji se mehanizam djelovanja bazira se na akustičnim impulsima generiranim  izvan tijela. Energija se  prenosi i  fokusira unutar tijela do dubine 4-7 cm. Mikrotraume koje izaziva  udarni val dovode  do   smanjenja osjetljivosti receptora za bol te do  povećanja lokalne cirkulacije ( neovaskularizacija)  što ubrzava  procese  cijeljenja u tretiranom   tetivnom, mišićnom ali i  koštanom  tkivu.

Metoda je do sada  odobrena  od strane Američke agencije za lijekove ( FDA) za liječenje plantarnog fasciitisa i teniskog lakta a pokazala je  dobre rezultate u liječenju kroničnih bolnih stanja kao što su tendinopatije  u području ramena, ligamenta patele  (tzv. “skakačko koljeno“) i Ahilove tetive te pseudoartroza, stres fraktura, kalcifikata i dijabetičkih ulkusa. Terapija udarnim valom kontraindicirana je kod neoplazmi i infekcija u tretiranom području, tromboze i tromboflebitisa, ugrađenog srčanog stimulatora, metalnih implantata, neurovaskularnih oštećenja.

Ne smije se primjenjivati u zoni rasta te kod pacijenata koji uzimaju lijekove koji utiču na zgrušavanje krvi. Pacijentu se u ležećem ili sjedećem položaju  tretira  najbolnije mjesto u trajanju od 5-10 minuta. Za većinu dijagnoza preporuča 3 do 5 terapija udarnim valom  u razmaku  od najmanje 5 dana. Preporuča se  kombinacija terapije udarnim valom sa klasičnim metodama fizikalne terapije kao što su ultrazvuk, elektroterapija, magnetoterapija i krioterapija. Budući  da terapija izaziva upalu nije preporučeno hladiti područje aplikacije niti uzimati  protuupalne lijekove. Protiv bolova se tijekom liječenja  može uzimati  paracetamol.
Rezervirajte svoj termin: Naručite se