049 587 487, 01 6445 820
Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju lokomotornog sustava AKROMION sa sjedištem u Krapinskim Toplicama, Ljudevita Gaja 2

Održan 4. Zagreb Shoulder & Elbow Course

Sa zadovoljstvom vas možemo izvijestiti da je uspješno održan 4. Zagreb Shoulder & Elbow Course, međunarodni tečaj o kirurgiji ramena i lakta čiji je organizator bolnica Akromion na čelu s prof.dr.sc. Nikolom Čičkom.

U Kongresnom centru hotela Dubrovnik 6. i 7. ožujka održan je po četvrti put međunarodni tečaj o kirurgiji ramena i lakta - 4. Zagreb Shoulder & Elbow Course.

Na tečaju su bila prijavljena 83 polaznika iz 15 Europskih zemalja (Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Hrvatska, Poljska, Švedska, Mađarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Bugarska, Rumunjska, Grčka, Turska).

Bilo je zadovoljstvo u Zagrebu ugostiti prestižne Europske stručnjake iz oblasti ramena i lakta, a o kvaliteti predavanja i visokoj stručnoj razini tečaja govori i podatak o broju polaznika.

Prvog dana tečaja obrađene su teme iz područja problematike rotatorne manšete i nestabilnosti ramena.

O radiološkom prikazu ramenog zgloba je govorio Matej Mustapić (Hrvatska), a nakon njega je Hrvoje Klobučar (Hrvatska) iznio problematiku dijagnosticiranja i liječenja subakromijalnog sraza s naglaskom da preporuča učiniti izoliranu artroskopsku subakromijalnu dekompresiju samo u slučajevima gdje postoji anatomsko oštećenje primarno prouzročeno subakromijalnim srazom. Nakon toga su Emilio Calvo (Španjolska), Mario Boroni (Italija), Christian Gerhardt (Germany), Boris Poberaj (Slovenija) i Paulo Paladini (Italija) govorili o patologiji i artroskopskom liječenja tetiva rotatorne manšete te transpozije okolnih mišića kod nemogućnosti artroskopske rekonstrukcije manšete.

Uz većinu gore navedenih predavača o nestabilnosti ramenog zgloba i o stabilizaciji istog govorili su još Nikola Čičak (Hrvatska), Roman Brzoska (Poljska) i Przemyslaw Lubiatowski (Poljska). Prof. N. Čičak preporuča artroskospku reviziju  nakon neuspješne primarne stabilizacije ramena.

Drugog dana tečaja obrađena je problematika prijeloma te ugradnja različitih vrsta proteza ramena  ovisno o oštećenju. Istaknut ćemo neka predavanja: Jeno Kiss (Mađarska) je govorio o liječenju loše sraslih i nesraslih prijeloma nadlaktične kosti te preporučio biološke operacije tamo gdje je to moguće; Nikola Čičak (Hrvatska) je iznio principe ugradnje potpune proteze ramenog zgloba dok je Marius Scarlat predavao o ugradnji i komplikacijama nakon ugradnje obrnute proteze ramena.

Po prvi put se na tečaju raspravljao o problematici i liječenju lakatnog zgloba. Istaknut ćemo predavanje o artroskopiji lakta koje je održao Ivan Bojanić (Hrvatska); o nestabilnost lakta i liječenju posttraumatskih kontraktura je govorio Raul Barco Laakso (Španjolska); novosti u liječenju prijeloma glavice radijusa iznio je Mehmet Demirhan (Turska) te izričito naglasio da se ne resecira glavica radijusa kod kompliciranih prijeloma istog nego da se ide na ugradnju proteze koja nadomješta glavicu radijusa. O ugradnji proteza lakta govorio je Jeno Kiss (Mađarska).

U sklopu tečaja održane su i dvije radionice. Nikola Čičak je prikazao na modelu kako izvodi artroskopsku stabilizaciju ramena s novim koštanim sidrom Gryphone ProKnot od firme Depuy Synthes, do je Jeno Kiss prikazao postupak ugradnje potpune proteze lakta of firme Zimmer.

I mladi liječnici su dobili priliku prezentirati svoje radove. Oba dana tečaja jedan blok predavanja je bio posvećen mladima gdje je prikazano 17 prezentacija.

Već tradicionalni tečaj o kirurgiji ramena i lakta koji je namjenjen prvenstveno edukaciji mladih liječnika iz Srednje i Jugoistočne Europe održava se svake godine naizmjenično u Poljskoj i Hrvatskoj. Sljedeće godine tečaj se održava u Poznanu u Poljskoj.

Veselimo se ponovnom druženju za dvije godine u Zagrebu!

Više slika s netom završenog tečaja uskoro možete pogledati na službenim web stranicama tečaja www.zagreb-sec.org


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Rezervirajte svoj termin: Naručite se