049 587 487, 01 6445 820
Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju lokomotornog sustava AKROMION sa sjedištem u Krapinskim Toplicama, Ljudevita Gaja 2

Potpuna pokrovna proteza kuka (hip resurfacing)

 Razgovor s pacijentom

 
 • Pacijent: Posljednjih nekoliko godina imam bolove u desnom kuku, s tim da su bolovi  zadnjih nekoliko mjeseci postali nepodnošljivi, uzimam stalno lijekove protiv bolova.  Ne mogu navući čarape na noge, ne mogu zavezati cipele. Prestao sam se baviti sportskim aktivnostima kojima sam se prije bavio. Ne mogu se pomiriti s činjenicom da u svojoj 47 godini života postanem invalid, da ne mogu obavljati najnormalnije životne aktivnosti.
 • Liječnik: Prije nego što odgovorim na Vaše pitanje napraviti ću klinički pregled te pogledati radiološku snimku Vaših kukova.

U kliničkom nalazu kretnje u desnom kuku su ograničene, vanjska i unutarnja rotacija su praktično blokirane. Jednaka je dužina obje noge. Pri hodu šepa.
Na radiološkoj snimci kuka vidljivo  je suženje zglobne pukotine s rubnim koštanim izdancima.
 
 • Liječnik: Kod vas se radi o klasičnoj artrozi zgloba kuka. Prema kliničkom nalazu i Rtg snimci kuka Vama je neophodna operacija kuka, umjetni kuk. Postavlja se pitanje koja vrsta endoproteze. Postoje dvije različite vrste proteza. Standardna potpuna (totalna) proteza i potpuna pokrovna proteza. Engleskom nazivu «hip resurfacing» najbolje bi odgovaro hrvatski naziv «presvlačenje zglobnih ploha kuka», radije pojednostavljenja koristimo naziv «pokrovna proteza».
 • Pacijent: koja je razlika između te dvije proteze.
 • Liječnik: Standardna totalna proteza kuka se sastoji od trupa, glave i čašice. Kod standardne proteze kuka odstranjuje se cijela glava bedrene kosti te se u kanal bedrene kosti stavlja trup proteza. Na protezu se stavlja metalna ili keramička glava.  U čašicu zdjelice (acetabulum) stavlja se metalni umetak na koji se ulaže plastični dio tzv. polietilenski umetak. Totalna proteza kuka je zlatni standard, pogotovo za osobe starije od 60 ili 65 godina života s osteoartrozom kuka. Međutim, za aktivne mlađe osobe totalna proteza kuka nije idealno rješenje. Skandinavski registar endoproteza pokazao je da totalna proteza kuka kod osoba kod kojih je proteza ugrađena prije 55 godina života, imaju šansu od 15  do 20% za ponovnu operaciju unutar 10 godina. Svako novo ugrađivanje traži dovoljno koštane mase da bi se mogla ugraditi proteza, svakom novom operacijom sve je manje raspoložive kosti. Dodatno se povećava rizik komplikacija. Iz tih razloga se izbjegava ugrađivanje standarne proteze kuka kod mlađih aktivnih osoba. Mlađe osobe  su puno aktivnije od starijih pa je i životni vijek proteze kod mlađih osoba kraći. Posljednjih nekoliko godina pojavila se nova proteza koja se preporuča mlađim aktivnijim osobama. Napredak metalurgije i tehnologije te kirurške tehnike vratile su se na stari koncept, zamjeniti samo oštećeni dio zgloba kuka. Kod ove proteze mjenja se samo istrošeni dio zgloba kuka, zapravo se odstranjuje  zglobna hrskavica, zglobne plohe  glave bedrene kosti i čašice se presvlače metalnom protezom. Proteza se sastoji od metalne kape koja se stavlja na glavu bedrene kosti i metalne čašice u zdjelici.
 • Pacijent: Kakvu protezu preporučate meni?
 • Liječnik: Uzimajući u obzir Vašu životnu dob od 47 godina, želju za nastavkom aktivnosti, muškog ste spola, imate dobru i kvalitetnu  koštanu masu, preporučam potpunu pokrovnu protezu. Iznjeti ću Vam prednosti i nedostatke pokrovne proteze.

 
 • anatomija kuka se ne mjenja, presvlači se samo zglobna površina kuka
 • čuvanje koštane mase za eventualnu operaciju u budućnosti
 • veća je pokretljivost operiranog kuka, manja mogućnost iščašenja zbog većeg promjera glave proteze
 • moguće je križanje noge, obuvanje cipela, sjedenje na niskom stolcu, nema povišenja wc školjke
 • upotrebom metala  umjesto plastike smanjuje se rizik osteolize te ranijeg razlabavljenja proteze
 • upotrebom metala manje je trošenje a time i duži vijek proteze

 • Nedostatci pokrovne proteze u odnosu na standardnu protezu kuka:
   
  • Rizik prijeloma vrata bedrene kosti, muškarci 1%, žene 2%. Rizik se može izbjeći odgovarajućim odabirom pacijenata te dobrom kirurškom tehnikom
  • Potencijalni problem zbog oslobađanja malih metalnih čestica u tijelo koje se odstranjuju mokraćom
  • kratko praćenje rezultata pokrovne proteze, 10 godina
  • kontraindicirana kod osteoporoze kuka
  • ne preporuča se osobama s bubrežnim poteškoćama i ženama u reproduktivnoj dobi

  U slučaju komplikacije, vrlo jednostavno se ugrađuje standardna proteza kuka.
   
  • Pacijent: Da li ima razlike u kiruškoj tehnici i rehabilitaciji između standarne i pokrovne proteze.
  • Liječnik: Ima. Standardna proteza kuka danas se ugrađuje u velikom broju bolnica. To nije slučaj s pokrovnom protezom. Ugradnja pokrovne proteze je  puno zahtjevnija. Neophodno je iskustvo kirurga i njegovog tima uključujući i dobru opremljenost operacijske sale. Trajanje operacije je duže. Rehabilitacija je brža. Tri mjeseca nakon operacije, možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima.


  Ukratko


  Indikacija za ugradnju pokrovne proteze kuka je vrlo važna.
  Tipičan kandidat je muška osoba mlađa od 60 godina života s dijagnozom artroze, displazije kuka (plitka čašica), avskularne nekroze (smrt kosti) koji žele veću aktivnost nakon operacije. Za ugradnju pokrovne proteze neophodna je čvrsta kost, dobra koštana masa. Neophodno je iskustvo kirurga i njegovog tima uključujući i dobru opremljenost operacijske sale. Oporavak nakon ugradnje pokrovne proteze je brži. Tri mjeseca nakon ugradnje pokrovne proteze bolesnici se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima. Vožnja auta dozvoljava se mjesec i pol dana nakon operacije. Ostale aktivnosti šetanje, plivanje, golf,  i sl. nakon 3 mjeseca. Preporuča se izbjegavati trčanje, skijanje (spust) i slične aktivnosti.

  Svakako treba napomenuti da je prvih 6 mjeseci nakon operacije vrlo bitno zbog remodeliranja kosti i učvrščivanja implantata. U tom periodu preporuča se izbjegavati  veća opterećenje.

  Potpuna pokrovna proteza kuka nije za svakoga pacijenta. Standardna potpuna proteza kuka ostaje i dalje  zlatni standard za sve ostale pacijente.              

  Slika 1. A. Rtg snimka kuka prije operacije.Sekundarni osteoartritis kuka, plitak acetabulum, čašica. B. Rtg snimka kuka poslije operacije. Standardna potpuna proteza kuka
  Slika 2A. Osteoartritis desnog kuka   2B. Potpuna pokrovna proteza kuka (hip resurfacing)
   
  Rezervirajte svoj termin: Naručite se