049 587 487, 01 6445 820
Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju lokomotornog sustava AKROMION sa sjedištem u Krapinskim Toplicama, Ljudevita Gaja 2

Revizija razlabavljene proteze kuka

Razlabavljenje proteze kuka zahtjeva reviziju, tj. zamjenu potrošenog ili oštećenog dijela proteze. Usljed razlabavljenje proteze dolazi do gubitka koštane mase acetabuluma (čašice zdjelice) i bedrene kosti pa je revizija otežana zbog nedostaka kosti.

Ovisno o oštećenju može se promjeniti samo acetabulum ili trup proteze kuka ili istovremeno obje komponente.

Klasične metode s  alograftom i fiksacije acetbuluma s vijcima su ograničenog dometa.

Postavljanje različitih metalnih košarica omogućavaju rekonstrukciju acetabuluma, međutim dugotrajnost ovog postupka je upitna budući se radi o nebiološkoj metodi.

Posljednjih 10 godina koristi se trabekularni metal načinjen od elementa tantalijuma koji je visoko porozan i osteokonduktivan, što mu omogućuje da u njega urasta kost čime se postiže dugotrajna stabilnost acetabularne komponente.

Ovaj način rekonstrukcije acetabuluma moguće je obaviti u bolnici Akromion.

Trup proteze se mjenja s dužom bescementnom protezom koja se zasniva na  primarnoj fiksaciji u kanalu bedrene kosti.Slika 1a. Nestabilnost acetabularne komponente. Paprosky IIIA defektSlika 1b. Stanje nakon rekonstrukcije acetabuluma s trabekularnom metalnom čašicom i trabekularnim metalnim restriktorom
Slika 2a i 2b. Prijeoperacijski nalazi. Papropsky defekt tipa IIIB na rendgenu i CT-u.Slika 2c.  Stanje nakon rekonstrukcije acetabuluma s trabekularnom metalnom revizijskom čašicom, trabekularnim metalnim restriktorom i augmentom.
Rezervirajte svoj termin: Naručite se