049 587 487, 01 6445 820
Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju lokomotornog sustava AKROMION sa sjedištem u Krapinskim Toplicama, Ljudevita Gaja 2

U Specijalnoj bolnici Akromion ugrađen je prvi umjetni menisk koljenskog zgloba!

Liječnički tim prof.dr.sc. Miroslav Hašpl i dr.sc. Denis Tršek započeli su s ugradnjom umjetnih meniska  koljenskog zgloba, ugradnja umjetnog meniska novi je operacijski zahvat u Hrvatskoj.  Djelatnici bolnice Akromion posebno su ponosni što mogu ponuditi ovakav suvremen način biološkog liječenja bolesnicima i tako izbjeći povećan rizik razvoja artroze nakon meniscektomije.

Operacija meniska jedan je od najčešćih operacijskih zahvata u ortopediji. Najčešće se vadi oštećeni do meniska, rjeđe se ozljeda može zašiti. U slučaju vađenja dijela meniska povečava se opterećenje hrskavičnog pokrova i s time njezino brže trošenje. Dolazi do razvoja ranijeg osteoartritisa. Kako bi se navedeno sprijećilo dolazi u obzir transplatacija meniska iz kadavera ili se može ugraditi umjetni menisk.

Liječnički tim Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion, nakon provedene edukacije u ortopedskom institutu Rizzoli u Bologni, odlučio se započeti sa ugradnjom umjetnog meniska (Meniscal scaffold, Actifit, Orteq Ltd, UK) (slika 1) . i na taj način pacijentima pružiti dodatnu mogućnost liječenja. Indikacija za ovakvu operaciju su bolesnici s bolovima nakon vađenja dijela meniska, mlađe životne dobi, oćuvanih ligamenata (ili rekonstruiranih oštećenih ligamenata), oćuvane hrskavice i fiziološke osovine koljena. 

Menisci u koljenu imaju oblik klinastih polumjeseca. To su komadi elastične hrskavice koji djeluju kao amortizeri i raspoređuju pritisak ravnomjerno između natkoljenice i potkoljenice u zglobu koljena i na taj način čuvaju hrskavicu u koljenu.

Oštećenja i puknuća meniska su najčešće ozljede koljena. U mladih bolesnika, puknuće meniska obično se javlja kao posljedica sportskih ozljeda, s najčešćim mehanizmom koji uključuje rotaciju i savijanje u koljenu pod opterećenjem.  Zato je meniscektomija (čišćenje meniska) najčešći kirurški zahvat u koljenu.  Brojnim kliničkim studijama je dokazano da ako se odstrani više od 50 posto meniska, za 40 posto se ubrza razvoj artroze (gubitak hrskavice) u koljenu. Zbog svega navedenoga nadomjestak oštećenog meniska sa umjetnim meniskom ima vrlo bitnu ulogu u liječenju artroza koljena.

Umjetni menisk kao biorazgradivi nosač (Meniscal scaffold, Actifit ), primjenjuje se za djelomični gubitak meniska za razliku od transplantacije meniska gdje se zamjenjuje cijeli menisk sa svim rizicima krvlju prenosivih bolesti. Umjetni menisk zato ima puno širu primjenu jer može zamijeniti od samo malog dijela meniska pa do zamjene skoro cijelog meniska.  Ugradnja umjetnog meniska traje puno kraće jer je manje zahtjevna metoda, kako za operatera, tako i za pacijenta. Umjetni menisk je implantacijski nosač u obliku saća međusobno povezanih biokompatibilnih i biorazgradivih polimera s velikim brojem pora. Razvijen u posljednja dva desetljeća od strane vodećih znanstvenika i ortopedskih kirurga, Actifit je osmišljen kako bi pomogao pacijentima ponovno se vratiti aktivnom stilu života nakon što su pretrpjeli ozljedu meniska. 

Mini invazvno artroskopski ugrađen ovakav poliuretanski biorazgradivi nosač pruža privremenu strukturu koja podržava urastanje krvnih žila koje nose pluripotentne stanice koje se vremenom diferenciraju u fibrokartilaginozno tkivo. S vremenom, se razgrađuje i zamjenjuje vlastitim funkcionalnim tkivom koje ima karakteristike slične prirodnom menisku Brojne kliničke studije koje su objavljene u priznatim svjetskim časopisima s kliničkim praćenjem duže od dvije godine, pokazuju da se stanja nakon djelomične resekcije meniska mogu na ovaj način vrlo uspješno liječiti. Višegodišnja praćenja ovakovih bolesnika pokazuju značajno smanjenje boli i funkcionalno poboljšanje u pacijenata. Nakon razdoblja rehabilitacije, pacijenti mogu postupno povećavati aktivnosti i potpuno se vratiti razini aktivnosti prije ozljede. 

Djelatnici  bolnice Akromion posebno su ponosni što mogu ponuditi ovakav suvremen način biološkog liječenja bolesnicima i tako izbjeći povećan rizik razvoja artroze nakon meniscektomije.

Više o umjetnom menisku možete pročitati na: 
http://www.akromion.hr/ortopedija/koljeno/umjetni-menisk-528/528

Ugradnja umjetnog meniska koljena u bolnici Akromion - video:

 
Rezervirajte svoj termin: Naručite se