049 587 487, 01 6445 820
Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju lokomotornog sustava AKROMION sa sjedištem u Krapinskim Toplicama, Ljudevita Gaja 2

Umjetni menisk

U Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion dana 20.06.2016. godine ugrađen je umjetni menisk koljenskog zgloba. Poznato je da nakon odstranjenja dijela meniska dolazi do povećanog opterećenja zglobne hrskavice. To uzrokuje njezino brže trošenje s pojavom boli. Posebno je to naglašeno kod mlađih bolesnika.

Našem bolesniku u životnoj dobi od 10 godina odstranjen je veći dio vanjskog meniska, od operacije je imao bolove koji traju preko godinu dana. Odlučili smo se u dio meniska koji je nedostajao ugraditi umjetni menisk, odnosno poseban biorazgradivi nosač (Menisceal caffold, Acti-fit, Orteq Ltd, UK). U njega urastu krvne žile s pluripotentnim stanicama i vremenom se stvara vlastito meniscealno tkivo.

Drago nam je da možemo ponuditi ovakav suvremen način biološkog liječenja našim bolesnicima kojim se mogu izbjeći negativne posljedice odstranjenja dijela meniska.


Sl. 1. Nedostatak stražnjeg roga lateralnog meniska nakon djelomične meniscektomije


Sl. 2. Umjetni menisk se kroji prema individualnim potrebama u dužini od 35 mm


Sl. 3. Stanje nakon šivanja umjetnog meniska na mjestu defekta stražnjeg roga lateralnog meniska.
Rezervirajte svoj termin: Naručite se