049 587 487, 01 6445 820
Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju lokomotornog sustava AKROMION sa sjedištem u Krapinskim Toplicama, Ljudevita Gaja 2

Meniskus

Meniskus rasterećuje koljenski zglob povećavajući površinu opterećenja  tako da nadopunjuju prostor između dva konveksna zglobna tijela. Stabiliziraju ga i pomažu boljoj prehrani zglobne hrskavice. Ozljeda meniska najčešće se događa mehanizmom rotacije u laganoj fleksiji. Mehanizmom vanjske rotacije potkoljenice ozljeđuje se medijalni menisk, a mehanizmom vanjske rotacije lateralni. Nije rijetkost da se istim mehanizmom ozlijede i ligamenti koljena te hrskavica, naš stručni tim Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion često se susreće s takvim tipom ozlijeda.

Puknuće meniska može biti poprečno, horizontalno, uzdužno, koso kao i kombinacija navedenog. Kod dužih uzdužnih ruptura (puknuća) slobodan dio meniska može se ubaciti između zglobnih tijela i uzrokovati blokadu koljena, koljeno se ne može ispružiti.  Osim blokade klinički simptom rupture meniska je bol u nivou zgobne pukotine, osjećaj preskoka, lagani otok koljenskog zgloba, a može biti prisutan i osjećaj nestabilnosti.

Dijagnoza puknuća meniska postavlja se uzimanjem anamneze te kliničkim pregledom. Pregled se sastoji u nizu specifičnih testova koji u pravilu nisu bolni. Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion pruža usluge specijalističkih pregleda i dijagnostike pomoću najsuvremenije tehnologije. Kod ovakvih tegoba najčešće se već samim pregledom  postavlja dijagnoza rupture meniska. Pretraga se može nadopuniti s magnetskom rezonancom ali to se preporuča tek nakon  pregleda ortopeda ili traumatologa. Preporuča se učiniti i nativnu radiološku snimku koljena.

Liječenje se sastoji u artroskopskoj meniscektomiji ili šivanju meniska. Meniscektomija je najčešća metoda liječenja. Kroz mali otvor uvodi se artroskop s jedne strane i posebno dizajniran instrument s druge strane i poštedno se izvlači oštećeni dio meniska( Slika 1 i 2). Svakako je potrebno očuvati što veći dio meniska budući da menisk ima važnu ulogu u funkciji koljena.


Sl. 1 Mala poprečna ruptura trupa vanjskog meniska liječena poštednom meniscektomijom.


Sl. 2. Dugačka uzdužna ruptura medijalnog meniska s inkarecacijom (uklješten menisk). Učinjena subtotalna meniscektomija.


Ukoliko je moguće ozlijeđeni dio meniska se šiva (Slika 3 ) te se na taj način čuva njegov integritet, iako je rehabilitacija u tom slučaju nešto duža ishod je povoljan za funkciju koljenskog zgloba. Indikacija za šivanje meniska je uzdužna ruptura u vaskulariziranoj zoni, kod mlađih pacijenata gdje još nema degenerativnih promjena. Stručni tim Specijalne bolnice  za ortopediju i traumatologiju Akromion  uspješno izvodi rehabilitacije, prije i nakon operativnih zahvata, prilagođene potrebama pacijenta. Budući da postoperativni oporavak traje duže  pacijent mora biti motiviran.  Rehabilitacija uključuje nošenje ortoze u trajanju od 6 tjedana i postepeno povećavanje opsega kretnji koljena. Rotacije u koljenu u smislu skoka, doskoka i trčanja s promjenom smjera nisu dopuštene i do tri mjeseca nakon operacije.


Sl 3. Inkarceriran medijalni menisk. Učinjena repozicija meniska i njegova refiksacija šivanjem.
Rezervirajte svoj termin: Naručite se