049 587 487, 01 6445 820
Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju lokomotornog sustava AKROMION sa sjedištem u Krapinskim Toplicama, Ljudevita Gaja 2

Ukriženi ligamenti

Najvažniji pasivni stabilizatori koljena 

Prednja i stražnja ukrižena sveza imaju funkciju najvažnijih pasivnih stabilizatora koljena. Nalaze se unutar samog koljenskog zgloba. Prednja ukrižena sveza puca izolirano ili udruženo s ostalim strukturama. Mehanizam izolirane rupture prednje ukrižene sveze je nagla deceleracija, odnosno kontrakcija kvadricepsa (doskok, skijanje…). Udružena ozljeda prednje ukrižene sveze nastaje mehanizmom abduckije i vanjske rotacije potkoljenice, često je udružena s rupturom medijalne kolateralne sveze i rupturom medijalnog meniska.
 
Liječenje može biti konzervativno i operativno. Stručni tim Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion, što je bolesnik mlađi, motiviraniji i ima manje artroze te se želi više baviti sportom, prije će se odlučiti za operacijsko liječenje. Konzervativno liječenje sastoji se u jačanju muskulature i na taj način aktivnoj stabilizaciji koljena. Operacijsko liječenje sastoji se u rekonstrukciji prednje ukrižene sveze.
 
Danas prevledavaju dvije operacijke metode, jedna se sastoji u rekonstrukciji sa srednjom trečinom patelarnog ligamenta, a druga sa tetivama hamstring muskulature (Slika 1). Danas se to radi mikroinvazivno, artroskopski. Kirurški tim Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion godišnje izvede oko 1300 operativnih zahvata te pruža kompletnu uslugu na jednom mjestu,  od pregleda, zahvata do rehabilitacije, koristeći najsuvremeniju medicinsku opremu. Vrlo je važno pridržavati se poslijeoperacijskog rehabilitacijskog programa, puno opterećenje koljena očekuje se nakon 6 mj. od operacije. Proces rehabilitacije u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion pod stalnim je nadzorom stručnog rehabilitacijskog tima (ortroped, fizijatar, fizioterapeut) i prilagođava s mogućnostima i potrebama svakog pojedinca.Sl. 1 Ruptura prednjeg ukriženog ligamenta. Nakon čišćenja interkondilarne jame učinjena rekonstrukcija učetverostručenom tetivom m.  semitendinosusa i gracilisa

Budući da je građa prednje ukrižene sveze jako složena, sastoji se od anteromedijalnog  i posterolateralnog tračka. Svaki se zateže u drugom stupnju fleksije. Kako bi se što više  priblišili funkciji prirodne ukrižene sveze, u zadnje vrijeme se rekonstrukcija prednje ukrižene sveze radi s dva tračka (sl. 2)Slika 2. Rekonstrukcija prednje ukrižene sveze sa dva tračka, rekonstrukcijom anteromedijalnih i posterolateralnih tračaka.
Rezervirajte svoj termin: Naručite se