049 587 487, 01 6445 820
Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju lokomotornog sustava AKROMION sa sjedištem u Krapinskim Toplicama, Ljudevita Gaja 2
Kontaktirajte nas
Ime i prezime*
E-mail ili telefon*
Poruka*

Ultrazvuk

Ultrazvuk ili ehosonografija je dijagnostička metoda koja za prikaz raznih struktura u  tijelu koristi zvučne valove visokih frekvencija koji se u tijelo odašilju preko ultrazvučne sonde. Povratni signal služi za dobivanje „žive“ slike dijela tijela kojeg se pregledava. To je neinvazivna i za zdravlje neopasna dijagnostička metoda.
 
Ultrazvučne slike u realnom vremenu omogućavaju liječniku  analizu promjena tkiva ili organa kojeg se pregledava te donošenje odluke o dijagnozi i liječenju ili mišljenja o eventualno potrebnoj daljnjoj dijagnostici.
 
Ultrazvuk se koristi za pregled brojnih organa i organskih sustava kao što su  ultrazvuk trbuha i zdjelice, ultrazvuk dojki, ultrazvuk vrata, ultrazvuk štitnjače, ultrazvuk mišića i zglobova te doppler ultrazvuk krvnih žila i srca itd.
 
Ultrazvučnim pregledom se ponekad ne može do kraja razjasniti sve detalje promjena tkiva ili organa koje se pregledava ili se neki dijelovi tijela ne mogu ultrazvukom adekvatno prikazati te vam tada liječnik može preporučiti druge dijagnostičke metode oslikavanja kao što su rendgen, kompjutorizirana tomografija (CT), magnetska rezonancija (MR), a za pregled dojki još i mamografiju. 
 
Ultrazvuk lokomotornog sustava
 
Ultrazvuk lokomotornog sustava podrazumijeva ultrazvučni pregled mišića i njihovih tetiva te dostupnih mekih tkiva zglobova, prvenstveno ligamenata. U nekim slučajevima se unutar istog pregleda analizira stanje arterija ili vena određenog segmenta kao i tijek i izgled nekog od perifernih živaca.
 
Ultrazvučnim pregledom se mogu analizirati traume, sportske ozljede i sindromi prenaprezanja, upalne bolesti, promjene u sklopu degenerativnih bolesti zglobova te tumori. Ponekad su neka dublja tkiva nekog dijela tijela ili mišića te osobito  unutarzglobna tkiva nedostupna ultrazvučnom pregledu (kao npr. križni ligamenti, meniskusi u koljenu te hrskavica svih zglobova). 
 
Ako se ultrazvučnim pregledom ne uspije utvrditi uzrok smetnji ili pregled ne odgovori na sve postavljene sumnje liječnika koji Vas pregledava može preporučiti daljnju dijagnostičku obradu kao što su rendgen, kompjutorizirana tomografija (CT), magnetska rezonancija (MR).
 
Osim ultrazvuka lokomotornog sustava u Poliklinici Akromion možete obaviti i druge ultrazvučne i doppler preglede.

Ultrazvučni Doppler pregledi koje možete obaviti u Poliklinici Akromion
 
UZV lokomotornog sustava
UZV ingvinuma
UZV štitnjače
UZV vrata
UZV dojki
 
CD karotida
CD karotida i VB arterija
CD a.subklavije
CD a. a. vertebrales i a.subklavije
CD arterija ruku i/ili nogu
CD vena ruku i/ili nogu
CD arterija i vena nogu
 
Doppler ultrazvuk
 
Doppler ultrazvuk je dijagnostička metoda koja se koristi za procjenu protoka krvi u žilama. 
Kao i kod klasičnog ultrazvuka pregled se vrši ultrazvučnom sondom koja prema određenoj žili u tijelu odašilje visokofrekventne zvučne valove. Ultrazvučni valovi se u realnom vremenu odbijaju od pokretnih crvenih krvnih stanica  i vraćaju u sondu te se pomoću dopplerskog efekta prikazuje protok u žili i mjeri brzina protoka i njegove karakteristike.
Doppler ultrazvuk se upotrebljava za dijagnozu i praćenje više bolesti kao što su:
 
Okluzija arterija (začepljenje arterija).
Stenoza karotidnih arterija (oslabljen protok krvi kroz arterije zbog ateroskleroze vratnih arterija).
Periferna arterijska bolest (oslabljen protok krvi kroz arterije zbog ateroskleroze arterija nogu).
Aneurizma (proširenje arterije)
Tromboza arterija i vena.
Venska insuficijencija (poremećena funkcija zalistaka na venama nogu koje dovodi do zadržavanja krvi u venama te oticanju nogu).
Rezervirajte svoj termin: Naručite se