Menisci u koljenu imaju oblik klinastih polumjeseca. To su komadi elastične hrskavice koji djeluju kao amortizeri i raspoređuju pritisak ravnomjerno između natkoljenice i potkoljenice u zglobu koljena i na taj način čuvaju hrskavicu u koljenu.

Operacija meniska jedan je od najčešćih operacijskih zahvata u ortopediji. Najčešće se vadi oštećeni do meniska, nešto rjeđe se može zašiti. U slučaju vađenja dijela meniska povečava se opterećenje hrskavičnog pokrova i s time njezino brže trošenje. Dolazi do razvoja ranijeg osteoartritisa. Kako bi se navedeno sprijećilo dolazi u obzir transplatacija meniska iz kadavera ili se može ugraditi umjetni menisk.

Oštećenja i puknuća meniska su najčešće ozljede koljena, pojavljuju se u najmanje 1,5 milijuna ljudi diljem svijeta svake godine. U mladih bolesnika, puknuće meniska obično se javlja kao posljedica sportskih ozljeda, s najčešćim mehanizmom koji uključuje rotaciju i savijanje u koljenu pod opterećenjem.  Zato je meniscektomija (čišćenje meniska) najčešći kirurški zahvat u koljenu.  Brojnim kliničkim studijama je dokazano da ako se odstrani više od 50 posto meniska, za 40 posto se ubrza razvoj artroze (gubitak hrskavice) u koljenu. Zbog svega navedenoga nadomjestak oštećenog meniska sa umjetnim meniskom ima vrlo bitnu ulogu u liječenju artroza koljena.

Umjetni menisk (slika 1) je biorazgradivi nosač primjenjuje se za djelomični gubitak meniska (slika 2)  za razliku od transplantacije meniska gdje se zamjenjuje cijeli menisk sa svim rizicima krvlju prenosivih bolesti. Umjetni menisk zato ima puno širu primjenu jer može zamijeniti od samo malog dijela meniska pa do zamjene skoro cijelog meniska.  Ugradnja umjetnog meniska traje puno kraće jer je manje zahtjevna metoda, kako za operatera, tako i za pacijenta.

Slika 1. Umjetni menisk za medijalni i lateralni menisk (Meniscal scaffold, Actifit, Orteq Ltd, UK)
Slika 2. Shematski prikaz implantacije biorazgradivog nosača Actifit-a na mjesto defekta meniska.

Umjetni menisk je implantacijski nosač u obliku saća (slika 3) međusobno povezanih biokompatibilnih i biorazgradivih polimera s velikim brojem pora. Razvijen u posljednja dva desetljeća od strane vodećih znanstvenika i ortopedskih kirurga, osmišljen je kako bi pomogao pacijentima ponovno se vratiti aktivnom stilu života nakon što su pretrpjeli ozljedu meniska.

Slika 3. Građa umjetnog meniska kao biorazgradivog nosača u obliku saća

Indikacija za ugradnju umjetnog meniska su bolesnici s bolovima nakon vađenja dijela meniska, mlađe životne dobi, oćuvanih ligamenata (ili rekonstruiranih oštećenih ligamenata), oćuvane hrskavice i fiziološke osovine koljena.

Mini invazvno artroskopski ugrađeni umjetni menisk kao poliuretanski biorazgradivi nosač pruža privremenu strukturu koja podržava urastanje krvnih žila (slika 4) koje nose pluripotentne stanice koje se vremenom diferenciraju u fibrokartilaginozno tkivo. S vremenom, umjetni menisk se razgrađuje i zamjenjuje novim funkcionalnim tkivom koje ima karakteristike slične prirodnom menisku (slika 5).

Slika 4. Shematski prikaz uraštanja krvnih žila u umjetni menisk (Actifit)
Slika 5. Uraštanje novonastalog tkiva meniska u biorazgradivi nosač Actifit. (Fotografija prof. J.Bellemans, UZ, Leuven, Belgija)

Brojne kliničke studije koje su objavljene u priznatim svjetskim časopisima s kliničkim praćenjem duže od dvije godine, pokazuju da se djelomični nedostaci meniska mogu vrlo uspješno liječiti sa umjetnim meniskom kao poliuretanskim biorazgradivim nosačem.

Kliničke studije pokazuju značajno smanjenje boli i funkcionalno poboljšanje u pacijenata sa implantiranim Actifit skeletnim nosačem. Nakon razdoblja rehabilitacije, pacijenti mogu postupno povećavati aktivnosti i potpuno se vratiti razini aktivnosti prije ozljede.

Slika 6. Prema izmjeri na mjestu defekta meniska umjetni menisk (Actifit) se kroji prema individualnim potrebama. (Fotografije Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion)
Slika 7a. Nedostatak stražnjeg roga lateralnog meniska nakon djelomične meniscektomije. Slika7b. Stanje nakon šivanja umjetnog meniska (Actifit) na mjestu defekta stražnjeg roga lateralnog meniska. (Fotografije Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion)
Slika 8a. Nedostatak trupa i stražnjeg roga medijalnog meniska nakon djelomične meniscektomije. Slika 8b. Stanje nakon šivanja umjetnog meniska (Actifit) na mjestu defekta trupa i stražnjeg roga medijalnog meniska. (Fotografije Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion)

Autor:  dr.sc Denis Tršek, Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju AKROMION, Krapinske Toplice
Grafika: Dario Posarić
Korespodencija:  dr.sc. Denis Tršek
Tel.: +385 49 587 452, 
Mail: denis.trsek@akromion.hr

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas