Ugradnja parcijalne endoproteze patelofemoralnog zgloba rijedak je operacijski zahvat u svijetu, posebno kod nas. Indicirana je kod izoliranih patelofemoralnih degenerativnih promjena.

Izoliranu patelofemoralnu artrozu ima oko 10% bolesnika s osteoartritisom koljena. U tom slučaju treba izbjegavati zamjenu čitavog koljenskog zgloba endoprotezom. U Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion cilj nam je sačuvati ostale zdrave dijelove koljenskog zgloba, a zamijeniti samo bolan patelofemoralni zglob.

Iz navedenog proizlazi i indikacija za ugradnju parcijalne endoproteze patelofemoralnog zgloba. To je izolirana primarna ili sekundarna (postraumatska stanja, displazija patelofemoralnog zgloba, kronični instabilitet patele) patelofemoralna artroza. Bolest se manifestira s bolovima u prednjem dijelu koljena, a tegobe se pogoršavaju kod hoda niz brijeg, stepenice, čučnja, klečanja i sl.

Ako izolirana patelofemoralna artroza ne reagira više na konzervativno liječenje indicirana je ova vrsta kirurškog liječenja.

Nije podobna za stanja gdje je prisutna aktivna upala bilo u smislu sistemske bolesti (reumatoidni artritis), bilo u okviru seoptičkog artritisa. Posebno treba paziti da nije prisutna hondrokalcinoza, odnosno degenerativne promjene i u ostalim dijelovima koljena.

Kod povišenog ili sniženog položaja patele te nestabilnosti iste potrebni su dodatni operacijski zahvati na mekim čestima kako bi se uspostavio uredan klizni put patele. Vrhunski kirurški tim Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion godišnje izvede oko 1300 operativnih zahvata te pruža kompletnu uslugu na jednom mjestu, od pregleda, zahvata do rehabilitacije, koristeći najsuvremeniju medicinsku opremu.

Sl .1. Pedesetgodišnji bolesnik koji je prije 5 godina zadobio multifragmentalnu frakturu patele. Posljedična sekundarna patelofemoralna artroza
Sl.2. Ugrađena parcijalna endoproteza patelofemoralnog zgloba
Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas