Ozljeda hrskavice gležnja najčešće nastaje kao posljedica uganuća gležnja ili čestih i opetovanih ozljeda gležnja, najčešće u sportu.

Hrskavična oštećenja gležnja najčešće se pojavljuju u prednjem i vanjskom dijelu zgloba, a istovremena oštećenja hrskavice i kosti ispod nje češće se javljaju u gležnju nego u bilo kojem drugom zglobu u tijelu.

Opetovane ozljede i mikrooštećenja u gležnju mogu dovesti do razvoja artroze, koja se očituje proširenim hrskavičnim oštećenjima, razvojem upale zgloba, čestim oteklinama i poremećajem arhitektonike zgloba. Pravovremeno liječenje hrskavičnih oštećenja stoga samnjuje rizik razvoja artroze.

Slika 1. Bolnost gležnja nakon ozljede

Pacijenti koji pate od hrskavične ozljede gležnja najčešće se jasno sjećaju ozljede. Vrlo često radi se o uganuću koje je praćeno određenim stupnjem ozljede ligamenata koji stabiliziraju gležanj.

Najčešće započinjemo s neoperacijskim liječenjem ozljede ligamenata, obzirom da oteklina, bol i otežana pokretljivost gležnja prate i jednu i drugu vrstu ozljede. Ako nakon završenog liječenja ozljede ligamenata, tj. nakon mjesec do dva nakon ozljede gležanj i dalje otiče, boli pri nekim kretnjama ili ako pacijent osjeća bolne preskoke, škripanje ili nesigurnost pri hodu i trčanju treba posumnjati i na ozljedu hrskavice. U tim slučajevima sumnja na hrskavično oštećenje potvrđuje se snimanjem gležnja magnetnom rezonancom.

Slika 2. Prikaz oštećenja hrskavice gležnja na magnetskoj rezonanci

Neoperacijskim liječenjem mogu se pokušati ublažiti simptomi mehaničkog oštećenja unutar zgloba. Svako liječenje započinje rasterećenjem zgloba, tj. hod uz pomoć podlakatnih štaka, smanjenjem tjelesne težine i općenito svakog dodatnog naprezanja na zglob. Savjetuje se izbjegavanje neravnih terena i dodatna zaštita gležnja nekom od stabilizacijskih ortoza. Neoperacijskim liječenjem mogu se ublažiti tegobe, no ne može se utjecati na regeneraciju hrskavice.

Slika 3. Hod s rasterećenjem uz pomoć štake ili štapa u suprotnoj ruci.

Operacijsko liječenje hrskavičnih oštećenja u gležnju temelji se artroskopskim, minimalno invazivnim zahvatima. Kroz malene otvore na prednjem dijelu gležnja u zglob se postavljaju optički instrumenti i uređaji kojima se uklanjaju oštećeni i odvojeni dijelovi zglobne hrskavice. Ako je hrskavica samo djelomično oštećena, tada se ona poštedno brusi i uklanja se samo njezin oštećeni sloj.

Kod defekata hrskavice pune debljine, sve do razine kosti ispod hrskavice, kost se može brusiti (abrazija) i bušiti (mikrofrakture) tako da se potakne stvaranje reparata hrskavice. U tom slučaju nastaje „zakrpa“ na mjestu hrskavičnog oštećenja.

Tako nastala hrskavica nema svojstva u cijelosti zglobne hrskavice, ona je manje elastična i njezina svrha je zatvoriti i premostiti defekt u zglobnoj hrskavici i spriječiti daljnje razdvajanje i oštećenje hrskavičnih slojeva.

Slika 4. Artroskopija gležnja
Slika 1. Bolnost gležnja nakon ozljede
Slika 5. Repariranje hrskavice mikrofrakturama. a) oštećenje hrskavice, b) mikrofrakture, c) prikaz po učinjenim mikrofrakturama, d) prikaz reparata hrskavice (područje označeno strelicama) na artroskopskom pregledu gležnja po završenom liječenju.

Za velike koštane defekte koriste se mogućnosti transplantacije kosti i hrskavice uzetih s mjesta manjeg opterećenja zgloba i premještenih na mjesta povećanog opterećenja. Postoje i metode uzgoja vlastitih hrskavičnih stanica u laboratoriju, te potom njihova ugradnja na mjestu oštećenja. Takvi zahvati vrlo su skupi, ne provode se rutinski, a obzirom da zahtijevaju znatnu tehnološku opremljenost provode se samo u nekim medicinskim centrima.

Nakon operacijskog zahvata kojim se potiče stvaranje reparata hrskavice  potrebno je razdoblje od 4-6 tjedana rasterećenja zgloba kako bi se reparat i formirao i prihvatio. U tom razdoblju vježbama se održava pokretljivost zgloba. Postupno se povećava opterećenje na gležanj i pacijent se vraća svakodnevnom aktivnostima.

Hrskavična oštećenja gležnja česte su ozljede koje stvaraju uporne i trajne tegobe pacijentima. Neoperacijskim liječenjem mogu  se ublažiti tegobe, a operacijskim artroskopskim zahvatima spriječiti razvoj daljnjeg pogoršanja, te formirati reparat na mjestu oštećene hrskavice. Trenutno ne postoje kliničke metode kojima se rutinski u praksi može ostvariti regeneracija zglobne hrskavice.

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas