Degenerativna skolioza je postranično iskrivljenje kralješnice s rotacijom zbog degenerativnih promjena intervertebralnih diskova s asimetričnim kolapsom. Često se uz skoliozu javlja i spinalna stenoza te prednji, stražnji ili postranični pomak kralješaka. Najčešći simptom je bol u donjem dijelu leđa koja se pojačava s aktivnostima, a kod polovice bolesnika javljaju se i simptomi spinalne stenoze. U Specijalnoj bolnici Akromion provodimo kirurško liječenje koje se sastoji od fiksacije nekoliko segmenata kralješnice vijcima, dekompresijom i korekcijom deformacije.

Degenerativna skolioza je postranično iskrivljenje lumbalne kralješnice s rotacijom. Do deformacije dolazi u odraslo doba za razliku od idiopatske skolioze koja se javlja u djetinjstvu ili adolescenciji. Razlog za deformaciju su degenerativne promjene intervertebralnih diskova s asimetričnim kolapsom (propadanjem). Uz skoliozu se često pojavljuje i spinalna stenoza te prednji, stražnji ili postranični pomak kralješaka.

Bolesnik se najčešće žali na bol u križima, u donjem dijelu leđa koja je jača uz aktivnosti, a kod težih slučajeva može se primijetiti deformitet lumbalne kralješnice. Simptomi spinalne stenoze javljaju se kod više od polovice bolesnika.

U Specijalnoj bolnici Akromion provodimo kirurško liječenje degenerativne skolioze koje se sastoji od fiksacije nekoliko segmenata kralješnice vijcima, dekompresijom i korekcijom deformacije. Nužno je uspostaviti sagitalnu ravnotežu lumbalnom lordozom (zavijenošću kralješnice prema naprijed u lumbalnom dijelu). Kralješke spajamo koštano interkorporalno (između tijela kralješaka) ili posterolateralno (sa stražnjih i postraničnih strana kralješaka).

Slika 1. Prikaz degenerativne skolioze prije operacije i poslije korekcije deformacije i fiksacije pomoću vijaka.
Slika 2. Prikaz jake degenerativne skolioze prije operacije i poslije korekcije deformacije i fiksacije pomoću vijaka.
Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas