Istmička spondilolisteza označava pomak gornjeg kralješka prema naprijed u odnosu na donji, najčešće na razini L5 i S1, zbog stres prijeloma ili prijeloma zamora srednjeg dijela kralješka što se naziva spondiloliza. Do spondilolize dolazi u djetinjstvu zbog učestalih ekstenzivnih pokreta savijanja kralješnice prema natrag. Kod istmičke spondilolisteze javlja se mehanička bol u križima, a rjeđe i klaudikacijska bol u nogama. U Specijalnoj bolnici Akromion izvodimo operacijsko liječenje istmičke spondilolisteze koje se sastoji od fiksacije vijcima, repozicije, dekompresije foramena i spajanja tijela dvaju kralješaka.

Istmička spondilolisteza označava pomak gornjeg kralješka prema naprijed u odnosu na donji, najčešće na razini L5 i S1. Do istimičke spondilolisteze dolazi zbog spondilolize. To je stres prijelom, odnosno prijelom zamora dijela lamine – luka kralješka, srednjeg dijela kralješka koji se naziva pars interartikularis, a to je najčešće posljedica učestalih pokreta savijanja kralješnice prema natrag što se često događa gimnastičarkama i nogometašima. Do spondilolize dolazi već u ranom djetinjstvu, u dobi od pet do sedam godina, a do pomaka malo poslije u starosti od 10 do 15 godina. Istmička spondilolisteza je česta, javlja se u 5 % populacije, a do simptoma dolazi u 50 % slučajeva.

Najčešći simptom istmičke spondilolisteze je mehanička, tj. oštra bolu križima koja se javlja pri pomacima tijela. Zbog foraminalne stenoze rjeđe se javlja klaudikacijska bol u nozi koja se pojačava hodanjem.

U Specijalnoj bolnici Akromion provodimo operacijsko liječenje istmičke spondilolisteze koje se sastoji od fiksacije vijcima, repozicije, dekompresije foramena i spajanja tijela dvaju kralješaka.

Slika 1. Istmička spondilolisteza na razini L5-S1 prije operacije i prikaz repozicioniranog i stabiliziranog kralješka L5.
Slika 1. Istmička spondilolisteza na razini L5-S1 prije operacije i prikaz repozicioniranog i stabiliziranog kralješka L5.Slika 2. Istmička spondilolisteza na razini L5-S1 prije operacije i prikaz repozicioniranog i stabiliziranog kralješka L5.
Slika 3. Kod adolescenta sa spondilolizom bez spondilolisteze i s očuvanim intervertebralnim diskom provodi se osteosinteza slomljene lamine. Tako se čuva mobilnost segmenta.
Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas