Segmentalna nestabilnost označava povećanu pokretljivost između dvaju kralješaka, najčešće zbog degenerativnih promjena intervertebralnog diska. Segmentalni instabilitet se odražava bolovima u križima, u donjem dijelu leđa, koji su jači pri fizičkoj aktivnosti i oštri po karakteru. U Specijalnoj bolnici Akromion operacijsko liječenje segmentalnog instabiliteta sastoji se od fiksacije vijcima, repozicije i koštanog spajanja tijela dvaju kralješaka.

Specifična anatomija omogućuje lumbalnoj kralješnici veliku pokretljivost koja je raspoređena na pet izrazito pokretljivih segmenata. U slučaju patologije, najčešće degenerativnih promjena intervertebralnog diska, segmentalna pokretljivost može se povećati iznad normalnih fizioloških vrijednosti. Tada govorimo o segmentalnoj nestabilnosti koja može biti translatorna (pomak kralješka u ravnini sa susjednim kralješkom) ili angularna (pomak kralješka tako da zatvara kut sa susjednim kralješkom).

Segmentalna nestabilnost odražava se bolovima u križima, u donjem dijelu leđa, koji su tipično jači pri aktivnostima i oštri po karakteru.

U Specijalnoj bolnici Akromion operacijsko liječenje segmentalne nestabilnosti sastoji se od fiksacije vijcima, repozicije i koštanog spajanja tijela dvaju kralješaka.

Slika 1. Segmentalna nestabilnost između L4 i L5, obavljena stabilizacija vijcima i spajanje tijela dvaju kralješaka.
Slika 2. Prikaz minimalno invazivnog postavljanja vijaka i stabilizacije segmentalne nestabilnosti.
Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas