Prijeoperacijska obrada

Artroskopski i manji operativni zahvati

Poštovani, ovaj dokument koristite ako ste naručeni za prijem u Specijalnu bolnicu Akromion radi artroskopskog zahvata ili zahvata manjeg opsega.

Za artroskopske zahvate te operacije u okviru dnevne kirurgije i manjeg opsega u načelu posebna prijeoperacijska laboratorijska dijagnostička obrada NIJE POTREBNA.

Ukoliko ste razmjerno dobrog i stabilnog općeg zdravlja ili bolujete od dobro kontrolirane kronične bolesti (npr. dobro kontroliranog povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, bolesti štitnjače i sl.) ne očekuje se da će zahvat koji vam predstoji utjecati na opće stanje Vašeg organizma u mjeri da bi rezultati eventualnih dodatnih pretraga utjecali na anesteziološke ili kirurške postupke ili doveli do odgode operativnog zahvata.

Radi stjecanja potpunijeg uvida u Vaše opće zdravstveno stanje molimo Vas da ispunite prijeoperacijski upitnik kojeg ste dobili prilikom predbilježbe za operaciju.
Ukoliko upitnik niste ispunili na licu mjesta i vratili sestri, molimo Vas da ga pošaljite što je moguće prije faksom na slijedeći broj:

fax: 049 587 476

ili ga proslijedite na e-mail: nalazi@akromion.hr

U slučaju da šaljete putem mail adrese molimo da obavezno u naslov(subject/predmet) maila navedete vaše ime i prezime pacijenta za kojeg se nalazi šalju.

Ukoliko vam laboratorij u kojem ćete raditi nalaze nudi opciju izravnog slanja nalaza u bolnicu molim vas da im također navedete e-mail adresu nalazi@akromion.hr

Postoji mogućnost da, ukoliko to Vaše zdravstveno stanje ili lijekovi koje uzimate zahtijeva, budete upućeni na neke dodatne pretrage, o čemu ćete biti vrlo brzo obaviješteni.

Ako još niste dogovorili točan datum Vaše operacije, bit ćete o tome na vrijeme obaviješteni telefonom. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili je u međuvremenu došlo do značajne promjene Vašeg zdravstvenog stanja, nazovite nas na broj 049 587 487.

Molimo Vas da sa sobom u bolnicu ponesete sve Vaše lijekove koje trenutno uzimate, važna otpusna pisma te RTG/CT/MR slike i nalaze vezane uz Vaše sadašnje stanje, te ukoliko se redovito kontrolirate radi nekog kroničnog zdravstvenog problema posljednji nalaz liječnika pod čijim ste nadzorom.

Ukoliko dolazite u bolnicu na dan operacije, morate doći NATAŠTE (ništa ne jesti).
Ako dolazite u bolnicu ujutro na dan operacije, smijete prije polaska, ali NE kasnije od 6 sati ujutro, popiti 2-3 decilitra tekućine(voda, bistri sok, čaj, slatka crna kava uz malo mlijeka).

Svrha ovih uputa jest da nam pomogne u pružanju Vam najbolje moguće skrbi prije, tijekom i nakon Vašeg boravka u bolnici.

Kako postupati sa lijekovima prije dolaska na operativni zahvat?

Obavezno nam na vrijeme dajte do znanja ukoliko trošite neki od lijekova protiv zgrušavanja krvi (Martefarin/Marivarin, Pigrel/Plavix/Zyllt/Klopidex,Tagren, Aggrenox, Xarelto, Pradaxa…) jer će ih vjerojatno biti potrebno izostaviti 3 do 7 dana prije operativnog zahvata.

Ukoliko redovito uzimate acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin, Andol, Cardiopirin..) u načelu je možete nastaviti uzimati do dana operacije.

Ukoliko bolujete od dijabetesa i uzimate inzulin ili tablete za kontrolu razine šećera u krvi iste treba izostaviti ujutro na dan operacije.

Lijekove koji se uzimaju radi bolesti štitnjače potrebno je nastaviti uzimati i na dan operacije. Lijekove za kontrolu povišenog krvnog tlaka također je u načelu potrebno redovito nastaviti uzimati osim ukoliko od našeg anetseziologa prilikom prijeoperacijskog telefonskog kontakta niste dobili drugačije upute.

Ukoliko redovito uzimate lijekove protiv bolova iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova (npr. Ibuprofen/Brufen, Voltaren, DicloDuo, Naklofen, Ketonal, Knavon i sl.) bilo bi ih poželjno izostaviti 5 dana prije operativnog zahvata i u tom razdoblju po potrebi zamijeniti lijekovima koji ne utječu na zgrušavanje krvi poput paracetamola i tramadola (Plicet, Lupocet, Panadol, Zaracet, Zaldiar, Tramal…)

Ukoliko je to potrebno detaljnije upute u vezi priprema za operaciju i postupanja sa lijekovima koje eventualno trošite dobiti ćete od anesteziologa naše bolnice koji će Vas telefonski kontaktirati nekoliko dana prije operativnog zahvata.

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas