Dana 16. studenog u Hotelu Radisson Blu u Splitu, održan je simpozij za stručnu javnost u organizaciji Specijalne bolnice Akromion, na temu „Osteoartritis – degenerativna bolest današnjice“. Ovo je ukupno osamnaesti po redu simpozij koji organizira Akromion, a peti u Splitu. Unatoč jakom Jugu, simpoziju je prisustvovalo više od 200 liječnika obiteljske medicine, fizijatara i fizioterapeuta iz cijele Hrvatske.

Osamnaesti po redu simpozij održao se na temu „Osteoartritis – degenerativna bolest današnjice“. Zbog produžetka životnog vijeka razumljivo je da se susrećemo sa sve više degenerativnih bolesti, a tako i degenerativnih bolesti zglobova, osteoartritisa. Osteoartritis je, nakon srčanožilnih bolesti, drugi po učestalosti uzrok kronične radne nesposobnosti. O njegovoj proširenosti govori podatak da se u visokorazvijenim zemljama svijeta u 50 posto svih osoba starijih od 40 godina morfološki mogu dokazati artritične promjene na kostima, odnosno zglobovima, s tim da su u toj životnoj dobi još bez kliničkih simptoma. S godinama proces napreduje, pa tako kod čak 75 posto 75-godišnjaka možemo naći oštećenje hrskavice, odnosno osteoartritis.

Artrotske promjene tri su puta učestalije kod žena nego kod muškaraca. Od svih velikih zglobova kod čovjeka, najčešće ih nalazimo u koljenskom zglobu. Osteoartritis ili artroza upalna je bolest zglobova koja nastaje kao rezultat međudjelovanja mehaničkih i bioloških zbivanja. Osteoartritis može biti uzrokovan samim starenjem tkiva koje je određeno nasljednim osobinama (primarni osteoartritis) s jedne strane, a s druge strane može biti posljedica vanjskih uzroka (sekundarni osteoartritis). Kada se konzervativnim metodama liječenja lijekovima i fizikalnim terapijama i biološkim operacijama više ne postiže pozitivan rezultat liječenja indikacija je njegova zamjena ugradnjom umjetnog zgloba, tzv. endoproteze koljena.

Zanimljiva predavanja i rasprave s uzvanicima vodili su prof.dr.sc. Miroslav Hašpl, prof.dr.sc. Nikola Čičak, dr.sc. Denis Tršek, dr.sc. Hrvoje Klobučar, dr. Damir Starčević, dr. Aida Filipčić, dr. Dražen Lovrić, dr. Nenad Medančić, dr. Borna Strahonja, dr. Krešimir Oremuš, spec. anesteziolog te fizioterapeutkinja Pavica Gorupić.

Sudionici simpozija imali su prilike vidjeti primjere iz prakse, razmijeniti iskustva, postaviti pitanja i dobiti odgovore iz struke. Izniman interes stručne javnosti potvrda je timu Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion da nastavi s prenošenjem spoznaja o novijim dijagnostičkim i terapijskim postupcima i metodama, a sve s ciljem da i dalje postižu vrhunske rezultate koji omogućavaju zadovoljstvo pacijenata zbog njihovog brzog oporavka.

Napišite komentar

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas