Simpozij za stručnu javnost u organizaciji Akromion Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju, na temu „Osteoartritis – degenerativna bolest današnjice“, održat će se u Hotelu Radisson Blu u Split, 16. studenog 2019. godine s početkom u 9 sati. Ovo je ukupno osamnaesti po redu simpozij koji organizira Akromion, a peti u Splitu. Proteklih godina je na simpoziju u Splitu sudjelovalo više od 200 liječnika obiteljske medicine, fizijatara i fizioterapeuta iz cijele Hrvatske.

Izniman interes stručne javnosti potvrda je timu Specijalne bolnice za ortopediju i traumatalogiju Akromion da nastavi s prenošenjem spoznaja o novijim dijagnostičkim i terapijskim postupcima i metodama, a sve s ciljem da i dalje postižu vrhunske rezultate koji omogućavaju zadovoljstvo pacijenata zbog njihovog brzog oporavka.

Osamnaesti po redu simpozij održava se na temu „Osteoartritis – degenerativna bolest današnjice“. Zbog produžetka životnog vijeka razumljivo je da se susrećemo sa sve više degeneratvnih bolesti, a tako i degenerativnih bolesti zglobova, osteoartritisa. Osteoartritis je, nakon srčanožilnih bolesti, drugi po učestalosti uzrok kronične radne nesposobnosti. O njegovoj proširenosti govori podatak da se u visokorazvijenim zemljama svijeta u 50 posto svih osoba starijih od 40 godina morfološki mogu dokazati artritične promjene na kostima, odnosno zglobovima, s tim da su u toj životnoj dobi još bez kliničkih simptoma. S godinama proces napreduje, pa tako kod čak 75 posto 75-godišnjaka možemo naći oštećenje hrskavice, odnosno osteoartritis.

Artrotske promjene tri su puta učestalije kod žena nego kod muškaraca. Od svih velikih zglobova kod čovjeka, najčešće ih nalazimo u koljenskom zglobu. Osteoartritis ili artroza upalna je bolest zglobova koja nastaje kao rezultat međudjelovanja mehaničkih i bioloških zbivanja. Osteoartritis može biti uzrokovan samim starenjem tkiva koje je određeno nasljednim osobinama (primarni osteoartritis) s jedne strane, a s druge strane može biti posljedica vanjskih uzroka (sekundarni osteoartritis). Kada se konzervativnim metodama liječenja lijekovima i fizikalnim terapijama i biološkim operacijama više ne postiže pozitivan rezultat liječenja indikacija je njegova zamjena ugradnjom umjetnog zgloba, tzv. endoproteze koljena.

Potrebno je naglasiti kako će ovaj Simpozij Hrvatska liječnička komora i Hrvatska komora fizioterapeuta bodovati sa osam bodova. Zanimljiva predavanja i rasprave s uzvanicima vodit će prof.dr.sc. Miroslav Hašpl, prof.dr.sc. Nikola Čičak, dr.sc. Denis Tršek, dr.sc. Hrvoje Klobučar, dr. Damir Starčević, dr. Aida Filipčić, dr. Dražen Lovrić, dr. Nenad Medančić, dr. Tomislav Tabak, dr. Krešimir Oremuš, spec. anesteziolog, te fizioterapeutkinja Pavica Gorupić i naš vanjski suradnik iz Slovenije Prof.dr.sc. Rok Vengust.

Prijave su otvorene putem službene stranice simpozija: www.akromion-simpozij.com

Dr.sc.Denis Tršek

Napišite komentar

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas