Tehnika regionalne anestezije koja spada u skupinu tzv. neuroaksijalnih blokova kod kojih se lijekovima blokira prijenos bolnih podražaja na razini kralješnične moždine. Epiduralna anestezija uglavnom se koristi za operacije koje se izvode u području tijela ispod pupka (kuk, bedrena kost, koljeno, potkoljenica, gležanj, stopalo). Pruža izvrsnu analgeziju (obezboljenje) za vrijeme operacije, a može se koristiti i za analgeziju u poslijeoperacijskom razdoblju, sve dok se ne odstrani epiduralni kateter.

Prilikom dolaska u prostor prijeoperacijske pripreme dočekati će Vas članovi anesteziološkog tima koji će skrbiti za Vas tijekom operacije i neposrednog poslijeoperacijskog oporavka. Objasniti će Vam se pojedinosti vezane uz izabrani anesteziološki postupak te njegove prednosti i eventualni rizici prije nego što potpišete suglasnost za izvođenje istog (ukoliko to prethodno već niste učinili).

Priključiti će Vam se uobičajeni monitoring – EKG, tlakomjer, pulsni oksimetar („kvačica“ kojom se na vršku prsta mjeri zasićenost pacijentove krvi kisikom).

Uvesti će se jedna mala c jevčica u jednu od vaših perifernih vena, obično na stražnjoj strani šake ili u području podlaktice, putem koje ćete primati infuzije i lijekove. Na postavljeni venski put primiti ćete lijekove koji će Vam pomoći da se opustite i da ne osjećate nelagodu prilikom uvođenja epiduralnog katetera te da u miru provedete vrijeme do početka operacije.

Anesteziolog će Vas sada uputiti kakav položaj zauzeti za optimalno uvođenje katetera. Zamoliti će Vas da sjednete sa nogama spuštenim preko ruba stola i leđima okrenuti anesteziologu. Prvo će se palpiranjem (opipom) Vaših leđa orijentirati o najpogodnijem dijelu za izvođenje bloka. Slijedi pranje leđa sredstvom za dezinfekciju što može rezultirati osjećajem hladnoće po koži koja se dezinficira. Slijedi mali ubod tankom iglom kojom se unosi lokalni anestetik da utrne koža i potkožno tkivo na mjestu izvođenja bloka.Sada se postavi igla uvodnica kroz koju se uvodi malena cjevčica (epiduralni kateter). Prilikom davanja lijekova na postavljeni epiduralni kateter možete imati osjećaj laganog pritiska u leđima. Donji dio tijela će Vam kroz slijedećih 20tak minuta utrnuti i noge postati teške te ih privremeno možda više nećete moći pomicati.

Sada će Vam se, ovisno o predviđenom trajanju operativnog zahvata, uvesti cjevčica za mokrenje (urinarni kateter) u mokraćovod, što nećete osjetiti. Ista će biti odstranjena po popuštanju anestezije.

Kada operacijska dvorana i kirurški tim budu spremni biti ćete uvedeni u operacijsku dvoranu i postavljeni u položaj za operaciju. Prije početka samog zahvata anesteziolog će Vas sedirati (uspavati) kako bi vrijeme opracije prošlo što udobnije za Vas.

Po završetku operacije i nakon prebacivanja u jedinicu poslijeoperacijske skrbi nastaviti će se davati lijekovi protiv bolova na epiduralni kateter. Kateter će se odstraniti kada anesteziolog u dogovoru s Vama procijeni da se drugim načinima (tablete, intravenska primjena lijekova) može postići zadovoljavajuća razina analgezije (obezboljenja). Nije neuobičajeno da epiduralni kateter ostane na svome mjestu i više dana.

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas