Tehnika regionalne anestezije koja se koristi kod operacija u području ramena, nadlaktice i lakta. To blok koji se izvodi u postraničnom dijelu vrata (kuda prolaze živci za osjet u području ramena i ruke) i pruža analgeziju (obezboljenje) kako za vrijeme same operacije tako i do nekoliko sati u poslijeoperacijskom razdoblju.

Prilikom dolaska u prostor prijeoperacijske pripreme dočekati će Vas članovi anesteziološkog tima koji će skrbiti za Vas tijekom operacije i neposrednog poslijeoperacijskog oporavka. Objasniti će Vam se pojedinosti vezane uz izabrani anesteziološki postupak te njegove prednosti i eventualni rizici prije nego što potpišete suglasnost za izvođenje istog (ukoliko to prethodno već niste učinili).

Priključiti će vam se uobičajeni monitoring – EKG, tlakomjer, pulsni oksimetar („kvačica“ kojom se na vršku prsta mjeri zasićenost pacijentove krvi kisikom).

Uvesti će se jedna mala cijevčica u jednu od vaših perifernih vena, obično na stražnjoj strani šake ili u području podlaktice, putem koje ćete primati infuzije i lijekove. Na postavljeni venski put primiti ćete lijekove koji će Vam pomoći da se opustite i da ne osjećate nelagodu prilikom izvođenja bloka te da u miru provedete vrijeme do početka operacije.

Anesteziolog će Vas sada uputiti kakav položaj zauzeti za optimalno izvođenje bloka. Zamoliti će Vas da ostanete ležati na leđima i da lagano podignete glavu od podloge da se bolje ocrtaju mišići na Vašem vratu između kojih se blok izvodi. Sada će anesteziolog prstima opipati područje najpogodnije za blok. Ponekad ćemo u tu svrhu upotrijebiti i ultrazvuk.

Slijedi pranje područja postraničnog dijela vrata antiseptičkom otopinom. Nakon dezinfekcije kože na područje oko mjesta izvođenja bloka postaviti će sterilne prekrivke. Slijedi uvođenje male igle u potkožno tkivo. Prilikom napredovanja sa iglom kroz nju se pušta malena količina slabe struje koja pomaže u pronalaženju živaca koje želimo blokirati. Kada je igla dovoljno blizu živca struja ga podraži što dovodi do kratkotrajnih trzajeva mišića u području ramena i na Vašoj ruci, podlaktici ili šaci. Ti mišićni trzajevi nisu pod Vašom voljnom kontrolom i nemojte ih pokušavati zaustaviti. Sada će anesteziolog ubrizgati lokalni anestetik pri čemu možete osjetiti umjereni pritisak u vratu. Bloku je potrebno 20-tak minuta da u potpunosti „uhvati“. Za to vrijeme ćete osjetiti kako Vam ruka postupno sve više trne i da postaje slabija.

Kada operacijska dvorana i kirurški tim budu spremni biti ćete uvedeni u operacijsku dvoranu i postavljeni u položaj za operaciju. Prije početka samog zahvata anesteziolog će Vas sedirati (uspavati) ili uvesti u opću anesteziju (operacije ramena) kako bi vrijeme opracije prošlo što udobnije za Vas.

Po završetku operacije i nakon prebacivanja u jedinicu poslijeoperacijske skrbi blok će postupno početi popuštati. U početku nećete osjećati nikakve bolove ili će oni biti vrlo slabi, a nećete ni moći micati rukom. Utrnulost i slabost ruke nakon interskalenskog bloka u pravilu traje od 6 do 20 sati nakon njegova izvođenja. Kad blok počne slabiti trebali bi početi uzimati (tražiti od medicinske sestre) lijekove protiv bolova dok oni još nisu jako izraženi jer ih je tako lakše suzbiti nego kad jednom postignu puni intenzitet.

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas