Tehnika regionalne anestezije koja spada u skupinu tzv. neuroaksijalnih blokova kod kojih se lijekovima blokira prijenos bolnih podražaja na razini kralješnične moždine. Subarahnoidalni blok (SAB) pogodan je za operacije koje se izvode u području tijela ispod pupka (kuk, bedrena kost, koljeno, potkoljenica, gležanj, stopalo). Pruža izvrsnu analgeziju (obezboljenje) za vrijeme operacije i u neposrednom poslijeoperacijskom razdoblju.

Prilikom dolaska u prostor prijeoperacijske pripreme dočekati će Vas članovi anesteziološkog tima koji će skrbiti za Vas tijekom operacije i neposrednog poslijeoperacijskog oporavka. Objasniti će Vam se pojedinosti vezane uz izabrani anesteziološki postupak te njegove prednosti i eventualni rizici prije nego što potpišete suglasnost za izvođenje istog (ukoliko to prethodno već niste učinili).

Priključiti će Vam se uobičajeni monitoring – EKG, tlakomjer, pulsni oksimetar („kvačica“ kojom se na vršku prsta mjeri zasićenost pacijentove krvi kisikom).

Uvesti će se jedna mala c jevčica u jednu od vaših perifernih vena, obično na stražnjoj strani šake ili u području podlaktice, putem koje ćete primati infuzije i lijekove. Na postavljeni venski put primiti ćete lijekove koji će Vam pomoći da se opustite i da ne osjećate nelagodu prilikom izvođenja bloka te da u miru provedete vrijeme do početka operacije.

Anesteziolog će Vas sada uputiti kakav položaj zauzeti za optimalno izvođenje bloka. Zamoliti će Vas da sjednete sa nogama spuštenim preko ruba stola i leđima okrenuti anesteziologu. Prvo će se palpiranjem (opipom) donjeg dijela Vaših leđa orijentirati o najpogodnijem dijelu za izvođenje bloka. Slijedi pranje donjeg dijela leđa sredstvom za dezinfekciju što može rezultirati osjećajem hladnoće po koži koja se dezinficira. Slijedi mali ubod tankom iglom kojom se unosi lokalni anestetik da utrne koža i potkožno tkivo na mjestu izvođenja bloka. Zatim se vrlo tankom iglom ulazi u prostor između dva slabinska kralješka i unosi se lokalni anestetik u tekućinu koja ispunjava kralješnićni kanal i u kojoj se nalaze živci za donji dio tijela. Prilikom davanja anestetika ili neposredno iza toga možete imati osjet topline u nogama jer dolazi do širenja krvnih žila u nogama. Noge će Vam kroz slijedećih 15tak minuta utrnuti i postati teške te ih privremeno više nećete moći pomicati.

Sada će Vam se , ovisno o predviđenom trajanju operativnog zahvata, uvesti cjevčica za mokrenje (urinarni kateter) u mokraćovod, što nećete osjetiti. Ista će biti odstranjena po popuštanju anestezije.

Kada operacijska dvorana i kirurški tim budu spremni biti ćete uvedeni u operacijsku dvoranu i postavljeni u položaj za operaciju. Prije početka samog zahvata anesteziolog će Vas sedirati (uspavati) kako bi vrijeme opracije prošlo što udobnije za Vas.

Po završetku operacije i nakon prebacivanja u jedinicu poslijeoperacijske skrbi blok će postupno početi popuštati. U početku nećete osjećati nikakve bolove ili će oni biti vrlo slabi, a nećete ni moći micati nogom. Utrnulost i slabost nogu nakon SAB-a u pravilu traje od 2 do 5 sati nakon njegova izvođenja, ovisno ovrsti primjenjenog lokalnog anestetika. Kad blok počne slabiti trebali bi početi uzimati (tražiti od medicinske sestre) lijekove protiv bolova dok oni još nisu jako izraženi jer ih je tako lakše suzbiti nego kad jednom postignu puni intenzitet.

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas