Anestezija je umjetno izazvana neosjetljivost cijelog tijela ili dijela tijela radi omogućavanja bezbolnog izvođenja operacije. Opća anestezija je gubitak svih osjeta, uključujući bol, uz gubitak svijesti. Anestetici ovdje djeluju na mozak. U lokalnoj, spinalnoj i epiduralnoj anesteziji izravno se blokira provođenje živčanih impulsa, pa bolni signali ne mogu stići do mozga.

Postoje dva tipa anestezije: opća i regionalna (lokoregionalna).
Neovisno o tipu anestezije koji će biti potreban za Vašu operaciju, Vaše vitalne funkcije će biti monitorirane, uključujući srčani ritam, krvni tlak, nivo kisika u krvi, disanje, temperaturu, a po potrebi će biti monitorirane i neke druge tjelesne funkcije.

Anesteziološki tim koji će biti uz Vas prije, tijekom i nakon operacije sastoji se od liječnika anesteziologa i anesteziološkog tehničara, koji su oboje specijalisti u anesteziji te rade zajedno kako bi Vam omogućili primjerenu pripremu za zahvat, oslobodili Vas bolova, monitorirali Vaše stanje, davali intravenske tekućine i lijekove i monitorirali Vas nakon operacije.

Opća anestezija

Opći anestetici djeluju na mozak tako da je pacijent posve nesvjestan svih osjeta u cijelom tijelu. Opći anestetici se u krvotok primjenjuju intravenski ili putem udisanja plinova u plućima. Gubi se svijest te vrlo rijetko postoji bilo kakvo sjećanje na operaciju. Opći anestetici se daju radi sprečavanja bolova ili ako je potrebno, radi opuštanja mišića, kako bi se postigli idealni uvjeti za operaciju. Iako rijetke, komplikacije opće anestezije su moguće te uključuju mogućnost privremenih bolova u ustima i grlu, promuklost, ozljede usne šupljine i zuba, svjesnost tijekom anestezije, mučninu i povraćanje, ozljede krvnih žila, aspiraciju (udisanje želučanog sadržaja) ili pneumoniju (upalu pluća). Različiti lijekovi se daju u kombinacijama kako bi se postigli željeni učinci, povećala sigurnost i udobnost pacijenta te umanjile nuspojave.

Regionalna anestezija

Regionalni anestetici se primjenjuju s ciljem anesteziranja određenog dijela tijela. To se postiže ubrizgavanjem anestetika izravno oko živaca koji opskrbljuju područje tijela na kojem se operira. Anestetici će privremeno spriječiti regionalne ili lokalne živce da odašilju signale prema mozgu. Budući da sam mozak nije zahvaćen, pacijent će ostati budan ali neće osjećati nikakvu bol. Često se ovdje primjenjuju i lijekovi koji opuštaju pacijenta i umanjuju tjeskobu. Od njih se može biti pospan ili čak zadrijemati tijekom operacije, pa pacijenti često nemaju sjećanje na samu operaciju. Uz regionalnu anesteziju manja je šansa za privremene nuspojave koje su češće pri općoj anesteziji (grlobolja, mučnina, povraćanje, smetenost). Regionalna anestezija omogućuje stanje bez bolova koje može potrajati i nekoliko sati nakon operacije. Postoje četiri tipa regionalne anestezije: spinalna anestezija, epiduralna anestezija, regionalni blokovi i lokalna anestezija.

Lokalna anestezija

Lokalna anestezija se daje radi anesteziranja točno određenog mjesta gdje će se izvoditi operacija. Obično ju primjenjuje kirurg. Anesteziolog po potrebi može intravenski davati lijekove koji opuštaju i umiruju pacijenta, što se naziva monitorirana anesteziološka skrb ili potencirana lokalna anestezija.

Sedacija

Sedacija je stanje smanjene svjesnosti koje se postiže davanjem određenih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav.

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas