Opća anestezija je stanje u kojem je pacijent bez svijesti za vrijeme operacije i tijelo je potpuno neosjetljivo na kirurške podražaje (bol).

Prilikom dolaska u prostor prijeoperacijske pripreme Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion dočekat će vas članovi anesteziološkog tima koji će skrbiti za Vas tijekom operacije i neposrednog poslijeoperacijskog oporavka. Objasnit će Vam se pojedini postupci vezani uz opću anesteziju te njene prednosti i eventualni rizici prije nego što potpišete suglasnost za izvođenje iste (ukoliko to prethodno već niste učinili).

Priključit će vam se uobičajeni monitoring – EKG, tlakomjer, pulsni oksimetar („kvačica“ kojom se na vršku prsta mjeri zasićenost pacijentove krvi kisikom).

Uvesti će se jedna mala cjevčica u jednu od vaših perifernih vena, obično na stražnjoj strani šake ili u području podlaktice, putem koje ćete primati infuzije i lijekove. Na postavljeni venski put primit ćete lijekove koji će Vam pomoći da se opustite dok čekate početak operacije i prije uvoda u samu anesteziju.

Kada operacijska dvorana i kirurški tim budu spremni, uvesti ćemo Vas u operacijsku dvoranu, još jednom Vam izmjeriti tlak i započeti s uvodom u anesteziju. Primiti ćete lijekove od kojih će Vam se blago zavrtjeti u glavi i od kojih možete imati osjećaj topline u ruci u koju je postavljen venski put. Za to vrijeme anesteziolog će Vam reći da mirno duboko dišete na masku s kisikom koju će Vam lagano prisloniti uz lice.

Nakon što zaspite postavit ćemo Vam ili masku u područje ždrijela (laringealna maska) ili cijev (tubus) u dušnik putem koje ćete biti povezani s anesteziološkim aparatom koji će ili u potpunosti preuzeti ili potpomagati Vaše vlastito disanje za vrijeme anestezije.

Opća anestezija održavat će se intravenskom infuzijom mješavine lijekova protiv bolova i anestetika i/ili smjesom anestezioloških plinova isporučenih u Vaše dišne putove. Sve Vaše životne funkcije poput rada srca, krvnoga tlaka i disanja za vrijeme operacije kontinuirano će nadzirati članovi anesteziološkog tima.

Po završetku operacije odstranit će se cijev za disanje kojom ste bili priključeni na anesteziološki aparat i postupno ćete se početi buditi, pri čemu možete imati osjećaj blagog „mamurluka“ od ostatnog djelovanja lijekova koje ste primali za vrijeme operacije.

Zatim ćete biti prevezeni u jedinicu poslijeoperacijske skrbi gdje ćete biti pod sestrinskim nadzorom do potpunog razbuđivanja i u kojoj ćete po potrebi primati još analgetika sve dok razina boli ne bude svedena na najmanju moguću i za Vas zadovoljavajuću mjeru.

Neki se pacijenti sjećaju buđenja u operacijskoj dvorani dok drugi ne pamte niti boravak u jedinici poslijeoperacijske skrbi. Vaša suradnja s osobljem anesteziološkog tima Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion omogućit će nam da Vam osiguramo što ugodniji prolazak kroz iskustvo operativnog zahvata.

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas