Regionalna anestezija, odnosno kolokvijalno „blokovi“, obuhvaća niz anestezioloških postupaka kojima se postiže privremeni gubitak osjeta, a često i motorike samo u određenom dijelu tijela. Najčešće se postiže tako da se lijek, lokalni anestetik, ubrizga u neposrednu okolinu živ(a)ca koji opskrbljuje osjetno (i motorički) određeni dio tijela na kojem će se vršiti operativni zahvat.

Regionalne anesteziološke tehnike osobito su pogodne za izvođenje ortopedskih operativnih zahvata jer se većinom isti vrše na pojedinoj od okrajina (od ramena do šake, tj. od kuka do stopala) i spadaju u skupinu operativnih zahvata s jako izraženim poslijeoperacijskim bolovima. Prednost je regionalne anestezije da osim pružanja izvrsne analgezije (obezboljenja) tijekom samog operativnog zahvata, omogućava i dugotrajnu poslijeoperacijsku analgeziju.

Osim gore opisanih tzv. perifernih blokova živaca, drugu skupinu regionalnih anestezioloških tehnika pogodnih za zahvate na donjem dijelu tijela čine postupci kojima se lokalni anestetik i neki drugi lijekovi unose izravno u prostor spinalnog kanala u blizinu kralješnične moždine s ciljem da tamo izravno spriječe prijenos bolnog podražaja u više razine središnjeg živčanog sustava (tzv. neuroaksijalna anestezija).

Pojam neuroaksijalne anestezije obuhvaća dvije osnovne anesteziološke tehnike: subarahnoidalni blok („spinalna“, „lumbalna“ anestezija) i epiduralnu anesteziju.

Vrsta regionalne anestezije koju će anesteziolog u dogovoru s Vama izabrati ovisi o operativnom zahvatu, Vašem općem zdravstvenom stanju i lijekovima koje uzimate te potrebama za ranom poslijeoperacijskom rehabilitacijom (pojedini blokovi mogu dovesti i do produžene motoričke blokade pa pacijent još satima nakon operacije ne može u potpunosti micati anesteziranim dijelom tijela).

Regionalna anestezija u pravilu se kombinira sa sedacijom čime se izbjegava svaka nelagoda vezana uz boravak u operacijskoj dvorani. Kod zahvata vezanih uz jake poslijeoperacijske bolove (npr. operacije ramena) uz opću anesteziju za vrijeme same operacije koristi se i regionalna anestezija za postizanje poslijeoperacijske analgezije. U tu svrhu ponekad se postavlja i kateter (cjevčica) u blizinu spleta živaca koji osjetno opskrbljuje operirani dio tijela putem kojeg se i poslije operacije, mogu dodavati lijekovi protiv bolova.

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas