Sedacija je stanje smanjene svjesnosti koje se postiže davanjem određenih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav.

Postoje različiti stupnjevi sedacije:

Svjesna sedacija – definira se kao tehnika kojom se pomoću jednog ili više lijekova postiže stanje smanjene aktivnosti središnjeg živčanog sustava do postizanja osjećaja smirenosti u pacijenta što omogućuje provođenje određenih zahvata, a da pri tome kroz čitavo vrijeme ostane očuvan verbalni kontakt s pacijentom. Lijekovi i tehnike kojima se provodi svjesna sedacija trebali bi imati raspon sigurnosti dovoljno velik da ne dovedu do gubitka svijesti.

Duboka sedacija – tehnika kojom se pomoću jednog ili više lijekova postiže stanje smanjene aktivnosti središnjeg živčanog sustava do te mjere da ono rezultira gubitkom svijesti pacijenta. Nema verbalnog kontakta s pacijentom i može biti oslabljena mogućnost samostalnog održavanja dišnog puta. Od opće anestezije razlikuje se po opsežnosti zahvata koje je moguće u tom stanju izvesti. Provođenje duboke sedacije u svakom slučaju zahtijeva nazočnost anesteziologa.

Postoji cijeli niz „međustupnjeva“ odnosno stanja svijesti između spomenute dvije krajnosti.

Čemu služi sedacija?

Iskustvo je pokazalo da provođenje čitavog niza zahvata koji sami po sebi ne moraju biti povezani sa značajnijim stupnjem boli ipak predstavljaju nelagodu za pacijenta. Čimbenici koji doprinose tomu mogu biti neudoban položaj pacijenta na operacijskom stolu, buka u operacijskoj dvorani, nelagoda vezana uz izvođenje regionalne anestezije… Stoga u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion sedacija ima važnu ulogu u omogućavanju da perioperacijsko razdoblje i uz njega vezani anesteziološki i kirurški postupci za Vas budu što ugodnije iskustvo za pacijenta.

Prilikom dolaska u prostor prijeoperacijske pripreme dočekat će Vas članovi anesteziološkog tima Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion koji će skrbiti za Vas tijekom operacije i neposrednog poslijeoperacijskog oporavka. Objasnit će Vam se pojedinosti vezane uz planirane anesteziološke postupke te njihove prednosti i eventualni rizici prije nego što potpišete suglasnost za izvođenje istih (ukoliko to prethodno već niste učinili).

Priključit će Vam se uobičajeni monitoring – EKG, tlakomjer, pulsni oksimetar („kvačica“ kojom se na vršku prsta mjeri zasićenost pacijentove krvi kisikom).

Uvesti će se mala plastična cjevčica u jednu od vaših perifernih vena, obično na stražnjoj strani šake ili u području podlaktice, putem koje ćete primati infuzije i lijekove. Na postavljeni venski put primit ćete lijekove za smirenje i protiv bolova koji će Vam pomoći da se opustite prilikom izvođenja regionalne anestezije i čekanja na početak operativnog zahvata.

Mnogo je čimbenika o kojima ovisi razina sedacije – Vaše zdravstveno stanje, vrsta operativnog zahvata, položaj na operacijskom stolu, stupanj komfora operatera…

U konačnici zajednička je odluka između pacijenta, operatera i anesteziologa kako će se regulirati razina svijesti za vrijeme operacije kako bi se omogućio najsigurniji i najugodniji prolazak pacijenta kroz perioperacijsko razdoblje.

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas