fbpx Skip to main content

Artroskopija kuka

Artroskopiju mnogi stručnjaci s pravom smatraju revolucionarnom metodom u kirurgiji. Patološke promjene na zglobu nisu rijetkost, do njih zasigurno dolazi i zbog opterećenja i velike pokretljivosti zgloba kuka. Često je riječ o sindromu prenaprezanja (oštećenja labruma, zglobne hrskavice, oštećenja tetiva, sindromi sraza, burzitisi, odlamanje dijela labruma ili hrskavice – nastanka slobodnih zglobnih tijela i sl.) ili akutnim ozljedama, koje uzrokuju bol i ograničenje pokreta u kuku. Artroskopija, za razliku od operacija otvorenog tipa, omogućava lakši i brži oporavak.

Postupak

Artroskop je uska metalna cijev na koju je pričvršćena mala kamera (optički sustav). Malim ubodom o površinu kože operater uvodi u zglob optički instrument, artroskop, te ostale potrebne instrumente i postavlja dijagnozu i provodi liječenje. Slika se preko artroskopa prenosi na ekran na kojem kirurg vidi unutrašnjost kuka kada pomiče artroskop. Ova metoda operacije omogućava kirurgu da pobliže pregleda strukture unutar zgloba kuka ili da izvrši operaciju bez otvaranja kuka.

Zglob kuka smješten je dublje u usporedbi s drugim zglobovima našeg tijela. Prostor između glave femura i acetabuluma vrlo je uzak, a sam kuk okružen je iznimno snažnom čahurom što artroskopiju istog čini iznimno zahtjevnom. Položaj pacijenta na operacijskom stolu esencijalan je za uspješan artroskopski prikaz.

Inicijalno tri su portala najbitnija –  anterolateralni, posterolateralni te anteriorni.

Ovisno o potrebama operacije učine se dodatni ulazi (proksimalni i distalni anterolateralni portal). Kamera projicira sliku na ekran ispred operatera.

Nakon operacije, artroskopki ulazi šivaju se pojedinačnim šavima.

Anatomija zgloba kuka

Kuk je jedan od najvećih zglobova u ljudskom tijelu, a sastoji se od konkavnog zglobnog tijela (čašice – lat. acetabulum) na zdjeličnoj kosti, te konveksnog zglobnog tijela (glave bedrene kosti – lat. caput femoris). Kuk je kuglasti zglob koji omogućava prijenos opterećenja s gornjih na donje ekstremitete uz održavanje pokretljivosti u svim smjerovima. Površina glave bedrene kosti i acetabuluma prekrivena je artikularnom hrskavicom koja omogućava zglobnim tijelima da nesmetano „klize“ jedno preko drugoga bez oštećenja. Unutar čašice kosti postoji jedna manja depresija ispunjena mekim tkivom i ligamentom (lat. lig. capitis femoris), koji veže glavu femura za čašicu. Labrum, fibrokartilagenozna tvorba analogna menisku koljena i labrumu ramena, okružuje glavu bedrene kosti te pridonosi stabilnosti zgloba kuka. Cijeli zglob prekriven je čahurom građenom od ligamenata. S unutarnje strane zgloba nalazi se sinovijalna membrana kao i zglobna tekućina koja lubrificira i hrani hrskavicu zgloba.

Indikacije za artroskopiju kuka

Oštećenje labruma kuka

Labrum kuka, analog menisku u koljenu i labrumu u ramenu, najčešča je struktura u kuku podložna oštećenjima. Ruptura labruma može uzrokovati oštećenja hrskavice i ubrzati razvoj degenerativnih promjena u kuku. U tom slučaju indicirana je resekcija oštećenja labruma ili refiksacija istog.

Femoroacetabularni impingement (FAI)

Deformacije u području vrata femura (CAM) i acetabuluma (PINCER) uzrokuju sraz istih te dovode do pojave boli i ograničenja kretnji uz oštećenje hrskavice i labruma. Primarno je indicirana korekcija koštanih deformacija.

Škljocavi kuk (Snapping hip syndrom)

U doslovnom smislu riječi, ovu dijagnozu krase “zvučne senzacije“ u području kuka koje nastaju pri izvođenju određenih pokretima u samom zglobu. Fenomen klika može biti udružen sa senzacijom boli. Postoje ekstra- i intra- artikularni uzroci škljocavog kuka. U intraartikularne uzroke ubrajamo slobodna zglobna tijela, egzostoze te osteohondromatozu. Ekstraartikularne dijelimo na vanjske uzroke poput napetosti traktusa iliotibijalisa te unutarnje uzroke poput napetosti tetive mišića ilipsoasa. Preskok traktusa iliotibijalisa preko velikog trohantera (vanjski) i preskok tetive mišića iliopsoasa preko glave femura (unutarnji) može uz zvučni i palpabilni fenomen te uzrokovati i bol uz ograničenje kretnji u zahvaćenom kuku. U našoj je bolnici učinjeno endoskopsko opuštanje napetog i zadebljanog traktusa iliotibijalisa.

Slobodna zglobna tijela

Slobodna zglobna tijela mogu uzrokovati daljnja oštećenja hrskavice uz upalu okolnog tkiva.

Septički artritis

Tumorske tvorbe

Kontraindikacije za artroskopiju kuka

Uz indikacije postoje naravno i kontraindikacije za izvođenje artroskopije kuka. Od ankiloze kuka, lokalne bakterijske upale pa sve do teških degenerativnih promjena – artroze kuka. Pažljivo uzeta anamneza, detaljan klinički pregled i pravilna upotreba dijagnostičkih sredstava krucijalan je protokol za uspostavljanje točne dijagnoze.