fbpx Skip to main content

Artroskopija ručnog zgloba

Artroskopija ručnog zgloba i šake predstavlja vrhunac artroskopskog liječenja u ortopediji i kirurgiji šake. Ona nam daje mogućnost da minimalno invazivno, izravno prikažemo untarzglobne strukture uz izrazito povećanje tih struktura na ekranu, što nam omogućuje detaljnije i preciznije liječenje ozljeda tih struktura.

Ručni zglob predstavlja labirint sastavljen od osam karpalnih kostiju te završnog kraja palčane i lakatne kosti, s brojnim artikularnim plohama i brojnim intrinzičnim i ekstrinzičnim ligamentima, kao triangularnim fibrokartilaginoznim kompleksom. Zglobovi i ligamenti u tom području su izrazito mali i jedini uvid u te zglobove nam omogućuje artroskopija. Za izvođenje artroskopije ovih zglobova upotrebljava se specijalna oprema i instrumenti promjera od 1,7 do 3,0 mm. Osim toga, potrebna je i distrakcija zgloba kako bi se omogućilo lakše uvođenje instrumenata u zglob. Distrakcija zgloba postiže se pomoću posebnih držača za šaku koji su spojeni na specijalne uređaje za distrakciju (poput artroskopskog tornja ili Spider držača).

Artroskopiju ručnog zgloba i šake u Akromionu upotrebljavamo kod raznih bolesti i ozljeda.

Dijagnostička artroskopija ručnog zgloba

Dijagnostička artroskopija ručnog zgloba još uvijek je jedna od važnijih primjena artroskopije ručnog zgloba, koja nam direktnim prikazom zgloba omogućuje uvid u stanje hrskavičnih pokrova zglobnih ploha te procjenu stupnja artroze, prikaz ligamenata i procjenu instabiliteta, prikaz triangularnog fibrokartilaginoznog kompleksa, prikaz i odstranjenje slobodnih zglobnih tijela, pregled ligamenata kod prijeloma završnog dijela palčane kosti ili skafoida te izvođenje biopsije. Na taj način možemo precizno odrediti o kakvom problemu unutar zgloba se radi i odrediti optimalno liječenje.

Terapijska artroskopija ručnog zgloba

Terapijska artroskopija ručnog zgloba ima izrazito široku primjenu:

 1. Resekcija gangliona ručnog zgloba. Ganglion predstavlja cističnu tumorsku tvorbu u području ručnog zgloba koja se razvija iz zglobne čahure i ispunjena je zglobnom tekućinom. Punkcija i otvorena ekscizija gangliona često rezultiraju ponovnim pojavljivanjem tvorbe jer se na taj način često ne ukloni bolesni dio zglobne čahure koji je uzrok nastanka samog gangliona. Artroskopskim liječenjem se značajno smanjuje mogućnost ponovnog pojavljivanja gangliona.
 2. Sinoviektomija predstavlja uklanjanje hipertrofične, zadebljane sinovije, koja uzrokuje bolove, oteklinu i ograničenje kretnji u ručnom zglobu, a može se javiti kod upalnih bolesti poput reumatoidnog artritisa ili raznih ozljeda.
 3. Liječenje ozljeda triangularnog fibrokartilaginoznog kompleksa koje mogu nastati radi direktne ozljede ili kao posljedica poremećenih anatomskih odnosa.
 4. Liječenje ligamentarnih ozljeda, u prvom redu skafolunatnog i lunotrikvetralnog ligamenta.
 5. Liječenje intraartikularnih prijeloma završnog dijela palčane kosti ima dvostruku ulogu. Omogućuje preciznu repoziciju svih unutarzglobnih ulomaka što je izrazito bitno za funkciju zgloba, a vrlo teško je postići klasičnim operacijskim metodama. Druga uloga artroskopije kod prijeloma završnog dijela palčane kosti je precizan uvid u stanje drugih struktura, posebno skafolunatnog ligamenta i triangularnog fibrokartilaginoznog kompleksa.
 6. Liječenje akutnih prijeloma skafoida i pseudartroza.
 7. Artroliza zgloba i opuštanje volarne i dorzalne kapsule kod kontraktura ručnog zgloba nakon ozljeda.
 8. Skraćenje završnog dijela lakatne kosti kod ulnarnog sindroma sraza kada je lakatna kost duža od palčane.
 9. Izvođenje artrodeza u području šake.

Prednosti artroskopije ručnog zgloba

Prednosti artroskopije ručnog zgloba u odnosu na klasični, otvoreni zahvat su brojne:

 1. minimalno invazivni zahvat prilikom kojeg dolazi do minimalnog oštećenja okolnih struktura
 2. značajno bolji prikaz anatomskih struktura koje često nije niti moguće vidjeti prilikom klasičnih zahvata
 3. omogućuje dijagnosticiranje brojnih ozljeda i bolesti u području ručnog zgloba koje nerijetko nije moguće prepoznati niti kliničkim pregledom, niti slikovnim metodama (RTG; CT i magnetna rezonanca)
 4. liječenje brojnih bolesti i ozljeda
 5. značajno kraći boravak u bolnici i brži oporavak i povratak svakodnevnim funkcijama
 6. minimalni ožiljci nakon operacije