fbpx Skip to main content

Aseptična nekroza polumjesečaste kosti (Morbus Kienböck)

Aseptična nekroza polumjesečaste kosti (Morbus Kienböck) nastaje kao posljedica ponavljanih trauma ručnog zgloba. Najčešće se javlja kod muškaraca u 20-im godinama života na dominantnoj ruci. Javlja se lokalizirana bolnost iznad polumjesečaste kosti uz smanjivanje opsega pokreta ručnog zgloba i gubitak snage stiska šake. Predisponirajući faktor je „minus“ varijanta ulne, tj. kraća lakatna kost.

Standardne radiološke snimke mogu biti normalne u početnim stadijima pa je potrebno učiniti MR ručnog zgloba ili scintigrafiju u slučaju izražene kliničke sumnje. Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion pruža usluge specijalističkih pregleda i liječenja pomoću najsuvremenijih metoda.

Liječenje

U kasnijim stadijima na radiološkim snimkama moguće je vidjeti prijelomne pukotine, sklerozaciju te kolaps, smanjenje polumjesečaste kosti. U početnim stadijima moguće je konzervativno liječenje imobilizacijom. U slučaju minus varijante ulne provodi se kirurško skraćivanje palčane kosti kako bi se smanjio pritisak na polumjesečastu kost, ili korektivne osteotomije radijusa, uz eventualno skraćenje kapitatuma. Sve te metode se provode kako bi se smanjio pritisak i opterećenje na lunatum (polumjesečastu kost).

Također je moguće liječenje pomoću vaskulariziranog koštanog presatka iz distalnog dijela palčane kosti ili umetanjem krvne žile kako bi se poboljšala oštećena cirkulacija polumjesečaste kosti, tj. kako bi došlo do revaskularizacije. U posljednjim stadijima bolesti, kada nastupi fragmentacija polumjesečaste kosti i degenerativne promjene ručnog zgloba, potrebno je učiniti jedan od oblika interkarpalne ili radiokarpalne artrodeze.