fbpx Skip to main content

Čekičasti prst (mallet finger)

Čekičasti prst ili mallet finger je ozljeda kod koje bolesnik ne može ispružiti posljednji članak 2.-5. prsta šake radi prekida (rupture) završnog dijela ekstenzorne tetive na hvatištu za posljednji članak prsta ili otrgnuća (avulzije) manjeg ili većeg dijela kosti za koji se hvata sama tetiva.

Mehanizam ozljede

Čekičasti prst ili mallet finger nastaje prilikom forsiranog savijanja prsta dok se on nalazi u ispruženom položaju, kao što se događa pri udarcu lopte u vrh prsta prilikom hvatanja lopte. Najčešće se takve ozljede događaju pri sportu s loptom poput košarke, rukometa, odbojke, ali i pri ostalim kontaktnim sportovima.

Simptomi

U trenutku nastanka ozljede javlja se bol u području posljednjeg članka prsta te nemogućnost potpunog aktivnog ispružanja prsta, a nakon nekog vremena mogu se javiti oteklina prsta i podljev (hematom) ispod nokta.

Dijagnostika

Pri kliničkom pregledu u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion najbitniji znak za dijagnozu čekičastog prsta je nemogućnost potpunog aktivnog ispružanja prsta uz održanu punu pasivnu pokretljivost prsta. Za određivanje točnog tipa čekičastog prsta, a samim time i načina liječenja, potrebna je i radiološka obrada kako bi se odredilo je li došlo do otrgnuća komadića kosti, i ukoliko je došlo do otrgnuća, koliko je to otrgnuće.

Liječenje

Izuzetno bitno je pravovremeno primijeniti adekvatno liječenje kako ne bi došlo do trajne deformacije u obliku savijenog prsta. Liječenje čekičastog prsta kod kojeg je došlo samo do prekida (rupture) tetive ili otrgnuća (avulzije) manjeg komadića kosti, sastoji se od imobilizacije udlagama u ekstenziji. Imobilizaciju je potrebno nositi neprekidno 6-8 tjedana prilikom rupture tetive, a 4-6 tjedana kod avulzije kosti. Nakon tog razdoblja potrebno je koristiti udlagu kroz dodatna 2-4 tjedna noću i prilikom određenih aktivnosti. Operacijsko liječenje čekičastog prsta primjenjuje se kada je otrgnut veći komad kosti te se tada otrgnuti komadić kosti fiksira pomoću žica, vijaka ili pinova na svoje mjesto. Nakon operacijskog zahvata također se primjenjuje imobilizacija udlagama. Operacijsko liječenje primjenjuje se ponekad kod kroničnih oblika čekičastog prsta nakon neuspjelog konzervativnog liječenja ili zaostale deformacije kada nije provedeno liječenje ili je liječenje bilo neadekvatno. U tim rijetkim slučajevima operacijsko liječenje može se sastojati od zatezanja rastegnutog tetivnog tkiva, primjene presatka tetive ili ukočenja (artrodeze) zgloba.