fbpx Skip to main content

Degenerativna spondilolisteza

Što je i kako nastaje degenerativna spondilolisteza?

Degenerativna spondilolisteza je posljedica degenerativnih promjena intervertebralnog diska i fasetnih zglobova – malih zglobova između gornjih i donjih nastavaka dva susjedna kralješka. Degenerativna spondilolisteza označava pomak gornjeg kralješka u odnosu na donji kralježak prema naprijed, najčešće L4 na L5. Zbog pomaka kralješka često dolazi do stenoze spinalnog kanala, a moguća je i pojava nestabilnosti kralježnice. Taj degenerativni pomak zahvaća žene šest do deset puta češće nego muškarce.

Tegobe bolesnika s degenerativnom spondilolistezom

Kod bolesnika s degenerativnom spondilolistezom javlja se kombinacija klaudikacijske boli u nogama koja se pojačava pri hodanju i mehaničke boli u križima. Klaudikacijska bol posljedica je stenoze, odnosno suženja spinalnog kanala, a mehanička bol u križima javlja se zbog nestabilnosti zahvaćenog segmenta.

Operacijsko liječenje degenerativne spondilolisteze

U Specijalnoj bolnici Akromion izvodimo operacijsko liječenje degenerativne spondilolisteze koje se sastoji od fiksacije vijcima, repozicije te dekompresije spinalnog kanala i koštanog spajanja tijela dva ili više kralježaka.