fbpx Skip to main content

Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenovu kontrakturu u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion rješavamo  djelomičnom fasciektomijom, koja omogućuje dobru korekciju kontrakture zglobova s minimalnim brojem komplikacija te pacijentu omogućuje brz povratak funkcije šake.

Dupuytrenova kontraktura je naziv za bolest koja zahvaća površinsku (potkožnu) fasciju (ovojnicu) dlana te fascije prstiju, pri čemu dolazi najprije do pojave potkožnih čvorića, zatim tračaka i na kraju fleksijskih kontraktura (savijanja) prstiju. U kasnijim fazama može zahvatiti i kožu i uzrokovati skvrčavanje kože.

Etiologija

Pravi uzrok nastanka Dupuytrenove kontrakture još uvijek se ne zna. Smatra se da je bolest nasljedna, s varijabilnom ekspresijom, ali točan gen još nije izoliran. Najčešće se javlja kod ljudi porijeklom iz sjeverne Europe, puno češće kod muškaraca nego žena (10:1). Obično se pojavljuje iza 40-te godine života. Ustanovljeno je kako se češće javlja kod bolesnika s epilepsijom, dijabetesom, alkoholnom cirozom jetre, pušača, kroničnih plućnih bolesnika i oboljelih od AIDS-a. Trauma (ozljeda) također se smatra za jedan od mogućih uzroka ove bolesti. Dupuytrenova kontraktura najčešće zahvaća 4. prst, zatim 5. prst, potom srednji prst te palac i najmanje kažiprst, obično dominantne ruke. Tijek bolesti je izrazito neizvjestan i teško je predvidjeti koliko brzo će bolest napredovati i u kolikom opsegu će se razviti.

Simptomi

Pacijenti se u pravilu javljaju liječniku radi nemogućnosti ispružanja prsta, ili prstiju, što im stvara poteškoće pri profesionalnom i svakodnevnim aktivnostima. Bolovi se rijetko javljaju. Ponekad, ako bolest traje dugo, mogu nastati i oštećenja kože u pregibima radi nemogućnosti ispružanja prstiju i održavanja higijene.

Dijagnostika

Liječnik može prilično lako ustanoviti bolest samim kliničkim pregledom, tako da je rijetko potrebna dodatna dijagnostička obrada, premda treba imati na umu ranije navedena stanja vezana uz ovu bolest. Također, osobito u ranijim stadijima, ovu bolest je potrebno razlikovati od stenozirajućeg tenosinovitisa, gangliona, oštećenja i ozljeda samih zglobova, neurofibroma i ožiljaka.

Liječenje

Liječenje Dupuytrenove kontrakture je u prvom redu operacijsko premda se uvode i neoperativne metode liječenja od kojih treba istaknuti injekcije kortikosteroida i kolagenaze (enzima) u same promijenjene, zadebljale čvoriće i tračke palmarne fascije.

Postoji nekoliko vrsta operativnih zahvata:

  • Fasciotomija – ona predstavlja jednostavno presijecanje zadebljale fascije (ovojnice) i može biti zatvorena, tj. presijecanje fascije direktno ispod reza kože te otvorena gdje se fascija presijeca nešto dalje od reza kože i omogućuje prikaz neurovaskularnih struktura.
  • Perkutana fasciotomija iglom – minimalno invazivni zahvat kod kojeg se u lokalnoj anesteziji pomoću uboda iglom kroz kožu presijeca fascija.
  • Segmentalna aponeurektomija – predstavlja isijecanje dijelova fascije u dužini oko 1 cm.
  • Fasciektomija – predstavlja isijecanje površinske fascije. Djelomična fasciektomija je isijecanje promijenjene, zadebljale fascije i čvorića, a potpuna ili radikalna fasciektomija je isijecanje cijele palmarne fascije, uključujući i zdravo tkivo.
  • Dermofasciektomija – označava isijecanje bolesne fascije zajedno s kožom koja ju prekriva.
  • Amputacija – u rijetkim slučajevima kada je kontraktura pojedinog zgloba veća od 90 stupnjeva, osobito kod petog prsta, primjenjuje se i ovakav način liječenja ove bolesti.

Danas se kao zlatni standard, a tako i kod nas u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion, upotrebljava djelomična fasciektomija, koja omogućuje dobru korekciju kontrakture zglobova, ima minimalan broj komplikacija i pacijentu omogućuje brz povratak funkcije šake. Međutim, potrebno je znati da tijekom ove bolesti osim zadebljanja fascije posljedično dolazi i do promjena na drugim strukturama šake, tako imamo gubitak kože, skraćene neurovaskularne strukture, kontrakture zglobnih čahura i ligamenata te skraćenja ovojnica fleksornih tetiva. To su sve čimbenici koji utječu na konačni ishod liječenja. Također valja znati da Dupuytrenova kontraktura ima sklonost ponovnom javljanju nakon liječenja.