fbpx Skip to main content

Istmička spondilolisteza

Što je istmička spondilolisteza i kako nastaje?

Istmička spondilolisteza označava pomak gornjeg kralješka prema naprijed u odnosu na donji, najčešće na razini L5 i S1. Do istimičke spondilolisteze dolazi zbog spondilolize. To je stres prijelom, odnosno prijelom zamora dijela luka kralješka koji se naziva pars interartikularis, a to je najčešće posljedica učestalih pokreta savijanja kralješnice prema natrag što se često događa kod sportova kao što su gimnastika ili nogomet. Do spondilolize dolazi već u ranom djetinjstvu, u dobi od pet do sedam godina, a do pomaka malo poslije u starosti od 10 do 15 godina. Istmička spondilolisteza je česta, javlja se u 5% populacije, a do simptoma dolazi u 50 % slučajeva.

Simptomi istmičke spondilolisteze

Najčešći simptom istmičke spondilolisteze je mehanička, tj. oštra bol u križima koja se javlja pri pomacima tijela. Zbog pomaka gornjeg kralješka u odnosu na donji dolazi do suženja izlazišta korijena živaca, tzv. foraminalne stenoze zbog čega se ponekad javlja klaudikacijska bol u nozi koja se pojačava hodanjem.

Liječenje istmičke spondilolisteze

U Specijalnoj bolnici Akromion provodimo operacijsko liječenje istmičke spondilolisteze koje se sastoji od fiksacije vijcima, repozicije, dekompresije foramena i spajanja tijela dvaju kralježaka.