Bolnost i zadebljanje u području pete koje nastaje nakon duljeg hoda u ravnim cipelama ili hoda uzbrdo, često nastaje radi Haglundove pete. Poremećaj je prvi opisao Haglund, 1928. g., po kome je i dobio naziv. Radi se o upali sluzne vreće (burze) koja se nalazi između Ahilove tetive i vrha petne kosti na koju se tetiva hvata, a razlog upali je  opetovani pritisak vrška petne kosti o tetivu (video 1).

Najčešće poteškoće nastaju nakon duljeg hoda u tvrdim i tijesnim cipelama, a osobito pri hodu uz brijeg. Bol i oticanje često značajno otežavanju nošenje obuće.

Liječenje se temelji na odmoru, rasterećenju korištenjem obuće s blago povišenom petom i bez pritiska u stražnjem dijelu pete, te primjenom različitih protuupalnih pripravaka na bolnu regiju. Ako su tegobe intenzivnije može se primijeniti injekcija kortizonoida u upaljenu sluznu vreću, uz oprez da se injekcija nikako ne aplicira u tetivu .

Ako su tegobe dugotrajne i ne prolaze na intenzivno konzervativno liječenje, indicirano je operacijsko uklanjanje upaljene sluzne vreće (burze) i koštanog izbočenja koje vrši pritisak na Ahilovu tetivu. Taj zahvat može se izvršiti endoskopski (slika 1 i slika 2), tj. kroz dva manja otvora sa strane Ahilove tetive, uvođenjem kamere i brusilice u burzu (slika 3).

Slika 1. Priprema operacijskog polja za endoskopsku kalkaneoplastku. Pacijent je u potrbušnom položaju
Slika 2. Postupak endoskopske kalkaneoplastike. Kamera je postavljena s desne strane u područje između petne kosti i Ahilove tetive, a u lijevoj ruci operatera nalazi se instrument (abrader) za brušenje/uklanjanje koštanog izdanka na petnoj kosti.
Slika 3. Prema potrebi, tijekom operacijskog zahvata instrumenti i kamera mogu mijenjati položaj u endoskopskim ulazima.

Burza se ukloni, te se potom izbrusi kost tako da ne radi pritisak na tetivu (video 2).

Ako se radi i o značajnim promjenama u samoj strukturi hvatišta Ahilove tetive na kost, često je potrebno napraviti otvoreni operacijski zahvat. Kroz maleni postranični rez sa strane tetive pristupi se na burzu koja se ukloni, ukloni se koštano izbočenje.

Ako je potrebno, otvori se tetiva i uklone osifikati i oštećeni dijelovi iz tetive. U tom slučaju često je potrebno ponovno fiksirati tetivu za kost.

Oporavak nakon endoskopske kalkaneoplastike je brz. Odmah nakon operacije pacijent može hodati. Na dvije malene rane stavljaju se povoji s kojima je moguće tuširanje noge. Nakon 6 dana povoji se uklanjaju, a nakon 12 dana uklanjaju se konci (po jedan šav nalazi se na svakoj rani).

Kod otvorenog zahvata oporavak je nešto sporiji, osobito ako je potrebno otvoriti Ahilovu tetivu i očistiti ju od oštećenja.

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas