KRALJEŽNICA

Kralježnica ili kičma predstavlja središnji koštani stup i oslonac trupa u koji je uklopljena osjetljiva kralježnična moždina s korijenima spinalnih živaca koji iz nje izlaze.

Kralježnica je građena od 7 vratnih (cervikalnih) kralježaka, 12 prsnih (torakalnih), 5 slabinskih (lumbalnih), te 5 križnih (sakralnih) koji su srasli u križnu kost (sakrum), i 3-5 trtičnih koji su srasli u trtičnu kost. Između vratnih, prsnih i slabinskih kralježaka se nalaze međukralješnični (intervertebralni) diskovi koji su građeni od vanjskog vezivnog prstena (anulus fibrozus) i želatinoznog središnjeg dijela (nucelus pulposus).

S uspravnim stavom čovjeka razvio se višestruki sustav zavoja kralježnica u sagitalnoj ravnini. Tako imamo zavijenost kralježnice prema naprijed u području vrata i donjeg dijela leđa (lumbalni dio) što nazivamo lorodza. U području prsnog koša i križne kosti kralježnica je zavijena prema straga što se naziva kifoza.

U području kralježnice postoje razvojni poremećaji koji se očituju prvenstveno u poremećaju osovine kralježnice gdje dolazi naginjanja kralježnice u stranu uz pojavu rotacije što se naziva skoliza. Pojačana zavijenost kralježnice prema straga u djetinjstvu se naziva Scheuermannova bolest.

Ozljede kralježnice se javljaju obično prilikom većih trauma kao što su prometne ozljede ili padovi s visine. Uslijed degeneracije intervertebralnog diska može doći do pucanja vanjskog vezivnog prstena i izlaska središnjeg želatinoznog sadržaja što se naziva diskus hernija. Razvoj degenerativnih procesa u području kralježnice dovodi do razvoja suženja spinalnog kanala, kompresije živaca i nestabilnosti segmenata kralježnice što uzrokuje značajne probleme. Uslijed osteoporoze dolazi do kompresivnih prijeloma kralježnice.

U Specijalnoj bolnici Akromion izvodimo primjene intervertebralnih injekcija, operacije diskus hernije, dekompresije spinalnog kanala, vertebroplastike, te operacije stabilizacije i spondilodeze (ukočenja) dijela kralježnice.

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas