Osteoporotični prijelomi kralježnice nastaju zbog smanjene gustoće kosti (osteoporoze). Najčešće se javlja kod žena nakon menopauze, ali i kod muškaraca iznad 70 godina života. Osteoprotični prijelomi se javljaju najčešće u torakolumbalnom prijelazu i prsnoj kralježnici, obično nastupaju spontano ili nakon banalnog pokreta, i uzrokuju jaku bol iznad slomljenog kralješka. Ponekad se kao prvi simptom javlja deformacija kralježnice (savijanje kralježnice prema naprijed). U Specijalnoj bolnici Akromion izvodimo zahvate vertebroplastike i kifoplastike kod kojih se ubacuje koštani cement u tijelo kralješka, i na taj način se uklanjaju bolovi i sprječava nastanak deformiteta, ili se deformitet ispravlja.

Osteoporoza najčešće zahvača žene nakon menopauze, a podjednako oba spola u dobi iznad 70 godina. Nešto manje od svih osteoporotičnih prijeloma otpada na kralježnicu, najčešče torakolumbalni prijelaz (spoj prsne i slabinske kralježnice), zatim prsnu kralježnicu, a najrijeđe na lumbalnu kralježnicu.

Bolesnici se žale na jaku, mehaničku bol iznad slomljenog kralješka koja nastupa spontano ili nakon banalnog pokreta. U nekim slučajevima bol se uopće ne javlja, pa se kao prvi simptom može pojaviti deformacija kralježnice (najčešće savijanje kralježnice prema naprijed što nazivamo kifoza).

U Specijalnoj bolnici Akromion radi otklanjanja boli i prevencije nastanka deformiteta, lom kralješka se stabilizira sa koštanim cementom. Radi se o minimalno invazivnom zahvatu – vertebroplastici, kojim se injicira (ubacuje) koštani cement u tijelo kralježka. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, ambulantno. Veći zahvat je kifoplastika, kojom se uspostavlja normalna visina tijela kralješka. Zahvat se radi u općoj anesteziji pomoću balona, kojim se podignu plohe slomljenog kralješka, a nakon vađenja balona u prazan prostor se injicira (ubacuje) koštani cement.

Slika 1. Prikaz izvođenja vertebroplastike – ubacivanja koštanog cementa u trup kralješka.
Slika 2. Prikaz učinjene kifoplastike i vertebroplastike na torakolumbalnom prijelazu I lumabalnom dijelu kralježnice.
Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas