Spinalna stenoza označava suženje spinalnog kanala i foramena (otvora u kralješnici) kroz koji kralješnicu napuštaju spinalni živci. Najčešći simptom spinalne stenoze je neurogena klaudikacija pri čemu se javlja bol u nogama koja se pogoršava hodanjem i uspravnim držanjem, a smanjuje se naginjanjem tijela prema naprijed. U Specijalnoj bolnici Akromion izvodimo kirurško liječenje stenoze slabinske kralješnice koje se sastoji od dekompresije (oslobađanja od pritiska) živčanih struktura presijecanjem stražnjeg dijela kralješka.

Spinalna stenoza znači suženje spinalnog kanala i foramena (otvora u kralješnici) kroz koji kralješnicu napuštaju spinalni živci. Prevalencija spinalne stenoze je oko pet posto, a više od polovice bolesnika sa stenozom ima značajne tegobe. Učestalost spinalne stenoze povećava se starenjem tako da je to poslije 65 godine života najčešći razlog za operaciju lumbalne kralješnice.

Najčešći simptom spinalne stenoze je neurogena klaudikacija pri čemu se javlja bol u nogama koja se pogoršava hodanjem. Tipični bolesnik lakše hoda uzbrdo negoli nizbrdo i odgovara mu da je pri stajanju i hodanju tijelo nagnuto naprijed. Može se (ali nije pravilo) javljati i jaka bol u križima. Simptomi spinalne stenoze s vremenom lagano napreduju. Rezultat operacije je to bolji što kraće traju simptomi spinalne stenoze.

Glavni razlozi za operativni zahvat su:
Bol u nogama koja sprečava hodanje duže od nekoliko stotina (oko petsto) metara i ne reagira na konzervativno liječenje duže od šest mjeseci
Neurološki poremećaj – pareza mišića donjih ekstremiteta.
Kirurško liječenje stenoze slabinske kralješnice sastoji se od dekompresije – rasterećenja neuralnih struktura (spinalnih živaca i živčanih završetaka). Dekompresija se izvodi uklanjanjem lamina -stražnjih dijelova kralješaka. Najčešće se izvodi jednostrana laminotomija (presijecanje stražnjeg dijela kralješka) pomoću koje se obostrano dekomprimira (oslobađa od pritiska) spinalni kanal i foramine (otvori kroz koje izlaze živci) s pristupom samo s jedne strane. Tako se čuvaju spinozusi – stražnji nastavci kralješka, a time i interspinozni i supraspinozni ligamenti koji se na njih hvataju te fasetni zglobovi na suprotnoj strani.

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas