KUK

Kuk je jedan od najvećih zglobova u ljudskom tijelu i podnosi izrazito velika opterećenja, osobito prilikom oslonca samo na jednu nogu kao prilikom hoda ili trčanja. Zglob kuka je kuglastog oblika gdje je „kugla“ glava natkoljenične kosti (femura) koja se nalazi u „čašici“ (acetabulumu) na zdjelici. Ostali važni dijelovi natkoljenične kosti (femura) su vrat koji povezuje glavu s ostatkom natkoljene kosti na kojoj se nalaze veliki i mali trohanter, koji služe kao hvatišta za brojne mišiće. Zdjelica je građena sa svake od tri kosti, stidne (pubis), sjedne (ischium) i crijevne (ilium) kosti koje su međusobno srasle i s njih polaze i na njih se hvataju brojni mišići i tetive, te ligamenti.

Kuk je  zglob u kojem su je moguć izrazito velik opsega pokreta, ali je u isto vrijeme i jako stabilan zglob. Stabilnosti zgloba osim najjačih ligamenata na tijelu pridonosi i sama dubina čašice (acetabuluma) koju produbljuje labrum – hrskavično vezivna struktura koja se nalazi na samom rubu acetabuluma.

Problemi u području kuka su brojni i neki se javljaju već u samom djetinjstvu, neki su posljedica velikih opterećenja ili sportskih ozljeda, dok se drugi javljaju uslijed traume, tumora, starenja ili nekih drugih bolesti. Također je uvijek važno razlučiti da li se bol u kuku javlja uslijed tegoba u lumbalnom dijelu kralježnice.

Dječje bolesti kuka uključuju razvojni poremećaj (displaziju) kuka, septički artritis (infekciju kuka), poskliz glave femura (epifiziolizu), Legg-Calve-Perthesovu bolest (idiopatska avaskularna nekroza glave femura). Uslijed velikih ili sportskih opterećenja mogu nastati rupture labruma, ozljede hrskavice, femoroacetabularni sraz (impingement), ozljede mišića i avulzije i rupture tetive. Škljocavi kuk može nastati uslijed preskoka tetiva ili zglobnog tijela unutar kuka. Prijelomi u području kuka se javljaju kod mlađih osoba kao posljedica jake traume najčešće u prometnim nesrećama, dok se kod starijih osoba, osobito u žena uslijed osteoporoze, javljaju uslijed padova. Jedan od najčešćih problema u području kuka je osteoartritis, upalna bolest kod koje dolazi do gubitka hrskavice te posljedično i same funkcije zgloba. Osteoartritis može biti primarni (idiopatski) i javlja se postepeno starenjem i sekundarni koji se javlja kao posljedica drugih poremećaja ili samih ozljeda kuka. Avaskularna nekroza kuka se javlja idiopatski, bez poznatnog razloga, ili uslijed uzimanja visokih doza kortikosteroida ili zračenja.

U Specijalnoj bolnici Akromion u području kuka izvodimo artroskopske zahvate, korektivne osteotomije, osteosinteze, refiksacije i rekonstrukcije tetiva, opuštanje tetiva, sinovektomije, te ugradnje potpunih, pokrovnih i revizijskih endoproteza.

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas