Artroskopiju mnogi stručnjaci s pravom smatraju revolucionarnom metodom u kirurgiji.

Malim ubodom o površinu kože operater uvodi u zglob optički instrument, artroskop, ostale potrebne instrumente [IB1] te postavlja dijagnozu i provodi liječenje. Artroskopijom stručnjaci Specijalne bolnice Akromion preko malih, milimetarskih incizija ulaze u zglob. Ova metoda operacije omogućava kirurgu da pobliže pregleda strukture unutar zgloba kuka ili da izvrši operaciju bez otvaranja kuka. Patološke promjene na zglobu nisu rijetkost, do njih zasigurno dolazi i zbog opterećenja i velike pokretljivosti zgloba kuka. Često je riječ o sindromu prenaprezanja (oštećenja labruma, zglobne hrskavice, oštećenja tetiva, sindromi sraza, bursitisi, odlamanje dijela labruma ili hrskavice – nastanka slobodnih zglobnih tijela i sl.) ili akutnim ozljedama, koje uzrokuju bol i ograničenje pokreta u kuku. Artroskopija, za razliku od operacija otvorenog tipa, omogućava lakši i brži oporavak.

Artroskop je uska metalna cijev na koju je pričvršćena mala kamera (optički sustav). Slika se preko artroskopa prenosi na ekran na kojem kirurg vidi unutrašnjost kuka kada pomiče artroskop.

Anatomija zgloba kuka

Kuk je jedan od najvećih zglobova u ljudskom tijelu, a sastoji se od konkavnog zglobnog tijela (čašice – lat. acetabulum) na zdjeličnoj kosti, te konveksnog zglobnog tijela (glave bedrene kosti – lat. caput femoris). Kuk je kuglast zglob koji omogućava prijenos opterećenja s gornjih na donje ekstremitete uz održavanje pokretljivost u svim smjerovima. Površina glave bedrene kosti i acetabuluma prekrivena je artikularnom hrskavicom koja omogućava zglobnim tijelima da nesmetano „sklize“ jedan preko drugoga bez oštećenja. Unutar čašice  kosti postoji jedna manja depresija ispunjena mekim tkivom i ligamentom (lat. lig. capitis femoris), koji veže glavu femura za čašicom. Labrum, fibrokartilagenozna tvorba analogna menisku koljena i labrumu ramena, okružuje glavu bedrene kosti te pridonosi stabilnosti zgloba kuka. Cijeli zglob prekriven je čahurom građenom od ligamenata. S unutarnje strane zgloba nalazi se sinovijalna membrana kao i zglobna tekućina koja lubrificira i hrani hrskavicu zgloba.

Najčešće indikacije za artroskopiju kuka jesu:

1. Oštećenja labruma kuka – analog menisku u koljenu i labrumu u ramenu najčešča je struktura u kuku podložna oštećenjima. Ruptura labruma može uzrokovati oštećenja hrskavice i ubrzati razvoj degenerativnih promjena u kuku. U tom slučaju indicirana je resekcija oštećenja labruma ili refiksacijom istog.

Magnetskom rezonancom potvrđena ruptura labruma
Magnetskom rezonancom potvrđena ruptura labruma
Artroskopski prikaz zgloba kuka
Magnetskom rezonancom potvrđena ruptura labruma
Ruptura labruma – čišćenje (toaleta) labruma
Ruptura labruma - čišćenje (toaleta) labruma

2. Femoroacetabularni impingement (FAI) – deformacije u području vrata femura (CAM) i acetabuluma(PINCER) uzrokuju sraz istih te dovode do pojave boli i ograničenja kretnji uz oštećenje hrskavice i labruma. Primarno je indicirana korekcija koštanih deformacija.

1. FAI – Pincer i CAM

Ruptura labruma - čišćenje (toaleta) labruma

2. FAI – CAM i Pincer

Ruptura labruma - čišćenje (toaleta) labruma

3. Škljocajući kuk (Snapping hip syndrom) – U doslovnom smislu riječi, ovu dijagnozu krase “ zvučne senzacije“ u području kuka koje nastaju pri izvođenju određenih pokretima u samom zglobu. Fenomen klika može biti udružen sa senzacijom boli. Postoje ekstra i intra- artikularni uzroci škljocajućeg kuka.

Ruptura labruma - čišćenje (toaleta) labruma

Preskok traktusa iliotibijalisa preko velikog trohantera (vanjski) i preskok tetive m.iliopsoasa preko glave femura (unutarnji) može uz zvučni i palpabilni fenomen uzrokovati i bol uz ograničenje kretnji u zahvaćenom kuku. U našoj je bolnici učinjeno endoskopsko opuštanje napetog i zadebljanog traktusa iliotibijalisa.

Artroskopski portali – 2 uboda veličine cca 5 mm
Ruptura labruma - čišćenje (toaleta) labruma
Pogled od kaudalno prema kranijalno iliotibijalisa uz disciziju istoga
Ruptura labruma - čišćenje (toaleta) labruma

Video: Artroskopsko opuštanje - discizija traktusa iliotibijalisa

4. Slobodna zglobna tijela – mogu uzrokovati daljnja oštećenja hrskavice uz upalu okolnog tkiva.
5. Septički artritis
6. Tumorske tvorbe

Uz indikacije postoje naravno i kontraindikacije za izvođenje artroskopije kuka. Od ankiloze kuka, lokalne bakterijske upale pa sve do teških degenerativnih promjena – artroze kuka. Pažljivo uzeta anamneza, detaljan klinički pregled i pravilna upotreba dijagnostičkih sredstava krucijalan je protokol za uspostavljanje točne dijagnoze.

Zglob kuka smiješten je dublje u usporedbi sa drugim zglobovima našeg tijela, prostor između glave femura i acetabuluma vrlo je uzak, a sam kuk okružen je iznimno snažnom čahurom što artroskopiju istog čini iznimno zahtjevnom. Položaj pacijenta na operacijskom stolu esencijalan je za uspješan artroskopski prikaz.

Standardno za ulaz u zglob kuka upotrebljavaju se milimetarske incizije, artroskopski portali.
Standardno za ulaz u zglob kuka upotrebljavaju se milimetarske incizije, artroskopski portali.
Upotrebom rentgena potvrđuje se ulazak u zglobni prostor.
Upotrebom rentgena potvrđuje se ulazak u zglobni prostor.

Inicijalno tri su portala najbitnija –  anterolateralni, posterolateralni te anteriorni.

Ovisno o potrebama operacije učine se dodatni ulazi (proksimalni i distalni anterolateralni portal). Kamera projicira sliku na ekran ispred operatera.

Nakon operacije, artroskopki ulazi šivaju se pojedinačnim šavima.

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas