fbpx Skip to main content

Osteoporotični prijelomi kralježnice

Zašto nastaju osteoporotični prijelomi kralježnice?

Osteoporotični prijelomi kralježnice nastaju zbog smanjene gustoće kosti (osteoporoze). Osteoporoza najčešće zahvača žene nakon menopauze, a podjednako oba spola u dobi iznad 70 godina. Od svih osteoporotičnih prijeloma nešto manje otpada na kralježnicu, najčešče torakolumbalni prijelaz (spoj prsne i slabinske kralježnice), zatim prsnu kralježnicu, a najrjeđe na lumbalnu kralježnicu.

Tegobe kod osteoporotskog prijeloma kralježnice

Bolesnici se žale na jaku, mehaničku bol iznad slomljenog kralješka koja nastupa spontano ili nakon običnog pokreta. U nekim slučajevima bol se uopće ne javlja pa se kao prvi simptom može pojaviti deformacija kralježnice (najčešće savijanje kralježnice prema naprijed što nazivamo kifoza).

Liječenje

Vertebroplastika

U Specijalnoj bolnici Akromion radi otklanjanja boli i prevencije nastanka deformiteta, lom kralješka se stabilizira s koštanim cementom. Radi se o minimalno invazivnom zahvatu – vertebroplastici, kojim se injicira (ubacuje) koštani cement u tijelo kralješka. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, ambulantno.

Kifoplastika

Kifoplastika je nešto veći zahvat nego vertebroplastika, kojim se uspostavlja normalna visina tijela kralješka. Zahvat se radi u općoj anesteziji pomoću balona, kojim se podignu plohe slomljenog kralješka, a nakon vađenja balona u prazan prostor se injicira (ubacuje) koštani cement.