fbpx Skip to main content

Potkoljenica

Potkoljenica povezuje koljeno s gležnjom i stopalom. Potkoljeničnu koštanu osnovu čine goljenična kost (tibija) ili cjevanica i lisna kost (fibula). Kosti potkoljenice u svom početnom i završnom dijelu spojene su u tibiofibularnom zglobu, a u središnjem dijelu povezane su međukoštanom opnom (interosealna membrana). Spoj u donjem dijelu pojačan je i vezivnim tkivom koje nazivamo sindezmoza, a važan je u stabilizaciji gležnja.

Mišiće potkoljenice dijelimo na prednju, vanjsku postraničnu i stražnju skupinu. Stražnja skupina mišića podijeljena je u duboki i površinski sloj, površni sloj završava zajedničkom Ahilovom tetivom koja se hvata na petnu kost.

Stražnjom stranom potkoljenice prolazi tibijalni živac, a vanjskom i prednjom fibularni ili peronealni živac sa svojom dubokom i površnom granom. Ispod kože teku velike vene, koje se zbog statičkog opterećenja često prošire što nazivamo varikozitetima.

Ozljede mišića potkoljenice

Bol u potkoljenici koja nastaje zbog intenzivne aktivnosti u sportaša i rekreativaca nazivamo “trkačka potkoljenica”, a uzrok nastanka je naprezanje i prekomjerno ponavljanje radnji bez kvalitetnog odmora koji omogućuje regeneraciju.

Prijelomi kostiju potkoljenice

Prijelom središnjeg dijela tibije spada u najčešće prijelome dugih kostiju. Iako se u većem broju slučajeva radi o zatvorenom prijelomu, gdje kost ne probija kožu, otvoreni prijelomi su veoma česti, češći od svih otvorenih prijeloma drugih kostiju, jer se tibija nalazi direktno ispod kože.

U Specijalnoj bolnici Akromion u području potkoljenice liječimo sve oblike mišićno tetivnih ozljeda te prijeloma goljenične i lisne kosti.