Prilikom dolaska na MR pregled donesite svu medicinsku dokumentaciju vezanu za pregled.

MR je sigurna dijagnostička metoda oslikavanja tkiva i organa, no potrebno se je pridržavati određenih sigurnosnih uputa. Budući da prilikom MR pregleda ulazite u područje djelovanja snažnog magnetskog polja, potrebno je ukloniti sve metalne predmete s tijela ili dijelove odjeće i obuće koji sadrže metalne dijelove jer neki od navedenih predmeta mogu uzrokovati smetnje prilikom pregleda ili mogu biti kontraindikacija za sam MR pregled. Metalni predmeti koje je potrebno ukloniti obuhvaćaju:

 • nakit (uključujući i piercing), satove, kopče, ukosnice, metalne zatvarače i gumbe,
 • magnetske kartice (razne kreditne i druge kartice),
 • mobilne uređaje
 • naočale, pribor za pisanje i razna druga metalna pomagala
 • pomične zubne proteze

Molimo da napomenete radiološkom osoblju ako imate bilo koji od ovih uređaja:

 • elektrostimulator srca
 • umjetnu pužnicu
 • neurostimulator
 • umjetne zglobove
 • stentove u krvnim žilama, kopče po operaciji aneurizmi krvnih žila mozga ili umjetne srčane zaliske
 • metalne krhotine,

Neki od navedenih metalnih predmeta, kao što su endoproteze (zglobne proteze) ili osteosintetski materijal (kirurške pločice i vijci) uz primjenu najnovijih MR tehnika snimanja nisu kontraindikacija i omogućavaju MR oslikavanje no potrebno je donijeti medicinsku dokumentaciju s opisom ugrađenog materijala ili uređaja i/ili originalnu specifikaciju .ugrađenog materijala  ili uređaja.

Prilikom dolaska na MR pregled bit ćete upitani i o postojanju drugih zdravstvenih problema, a prvenstveno onih koji se odnose na rad bubrega, objasnit će Vam se cijeli postupak te ćete prije početka pregleda dobiti na potpis informirani pristanak za traženu pretragu.

Hranu i piće možete normalno konzumirati prije i poslije MR pregleda osim i nekim slučajevima kada će Vam se preporučiti da ne konzumirate hranu i piće najmanje 4 sata prije MR pregleda.

Lijekove uzmite kako Vam je propisano neovisno o MR pregledu.

U specifičnim slučajevima, moguća je potreba za primjenom kontrastnog sredstva intravenozno ili u sam zglob.

Ako imate problema s radom vaših bubrega molimo Vas da nam to napomenete.

Kontrastno sredstvo u pravilu ne izaziva alergijsku reakciju, no potrebno je radiološkom osoblju dati informacije o eventualnim alergijama.

Ako ste u sklopu pregleda dobili kontrastno sredstvo intravenozno, savjetuje se uzimanje nešto većih količina tekućine tijekom dana.

Paramagnetsko kontrastno sredstvo nije radioaktivno te nema opasnosti od zračenja za Vas niti za osobe u Vašem okruženju.

Ako osjećate strah od skučenih prostora (klaustrofobija) recite to osoblju ili doktoru prije početka pretrage. Doktor vam može preporučiti uzimanje blagog sedativa prije pretrage.

U slučaju trudnoće, molimo da obavijestite radiološko osoblje. Iako nije dokazano štetno djelovanje magnetske rezonancije na zdravlje ploda, MR se ne preporučuje trudnicama unutar prva 3 mjeseca trudnoće, a kasnije samo ako postoji čvrsta medicinska indikacija.

U Poliklinici Akromion u Zagrebu možete obaviti sljedeće preglede magnetskom rezonancijom:

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas