Magnetska rezonancija (MR) je dijagnostička radiološka metoda koja za dobivanje slikovnog prikaza tkiva i organa unutar vašeg tijela upotrebljava jako magnetsko polje i radiovalove.

Standard je da se ovom metodom oslikavanje tijela radi po segmentima npr. mozak, hipofiza, orbite, vratna kralježnica, grudna kralježnica, slabinska kralježnica, zglobovi (rame, koljeno, kuk…) itd.

Većina MR uređaja ima kućište u obliku tunela u čiji se središnji dio pomoću automatiziranog stola za pregled postavlja dio tijela kojeg treba analizirati.

Zbog visoke kontrastne rezolucije koja je bolja nego kod ultrazvuka, rendgena i kompjuterizirane tomografije te kako ne koristi ionizirajuću energiju za dobivanje dijagnostičkih slika MR se koristi za oslikavanje gotovo svih dijelova tijela, a za pojedine dijelove tijela kao npr. centralni živčani sustav (mozak i kralježnička moždina) i mišićno-koštani sustav je postala metoda izbora.

Prema dosadašnjim spoznajama dijagnostički MR uređaji i magnetsko polje unutar kojeg se nalazite tijekom snimanja nema poznatog štetnog utjecanja na ljudsko zdravlje.

U Poliklinici Akromion u Zagrebu možete obaviti sljedeće preglede magnetskom rezonancijom:

Kontaktirajte nas

Ako imate hitan zahtjev, molimo vas da ga pošaljete ovdje.

Nazovite nas