fbpx Skip to main content

Segmentna nestabilnost kralježnice

Segmentna nestabilnost označava povećanu pokretljivost između dva kralješka, najčešće zbog degenerativnih promjena intervertebralnog diska. Segmentni instabilitet se odražava bolovima u križima, u donjem dijelu leđa, koji su jači pri fizičkoj aktivnosti i oštri po karakteru.

Kako nastaje segmentna nestabilnost kralježnice?

Specifična anatomija omogućuje lumbalnoj kralježnici veliku pokretljivost koja je raspoređena na pet izrazito pokretljivih segmenata. U slučaju patologije, najčešće degenerativnih promjena intervertebralnog diska, segmentna pokretljivost može se povećati iznad normalnih fizioloških vrijednosti. Tada govorimo o segmentnoj nestabilnosti koja može biti translatorna (pomak kralješka u ravnini sa susjednim kralješkom) ili angularna (pomak kralješka tako da zatvara kut sa susjednim kralješkom).

Simptomi

Segmentna nestabilnost odražava se bolovima u križima, u donjem dijelu leđa, koji su tipično jači pri aktivnostima i oštri po karakteru.

Liječenje nestabilnosti kralježnice

U Specijalnoj bolnici Akromion operacijsko liječenje segmentne nestabilnosti sastoji se od fiksacije vijcima, repozicije i koštanog spajanja tijela dvaju kralježaka.