fbpx Skip to main content

Sindrom Guyonovog kanala

Sindrom Guyonovog kanala predstavlja kompresivni sindrom ulnarnog (lakatnog) živca u Guyonovom kanalu koji se nalazi na korijenu dlana ispod 5. prsta šake, a omeđuju ga graškasta kost (os pisiforme) i kukasta kost (os hamatum), dno mu čini poprečni karpalni ligament, a krov pisohamatni i volarni karpalni ligamenti. Kroz kanal prolaze arterija i ulnarne vene kao i ulnarni živac.

Uzroci

Mogući uzroci nastanka sindroma Guyonovog kanala su različiti. Bolest se često javlja uslijed ponavljanog opterećenja ručnog zgloba, kao pri radu čekićem, prilikom korištenja štaka ili za vrijeme vožnje biciklom. Mogući uzroci su također traume ručnog zgloba, osobito prijelom kukaste kosti (os hamatum), artritis ručnog zgloba, gangliom, tumor ili aneurizma arterije koji dovode do pritiska na živac i pojave simptoma.

Simptomi

Do pritiska na živac može doći na 3 različita mjesta u samom kanalu te se ovisno o točnoj lokalizaciji pritiska javljaju i različiti simptomi. Ovisno o točnom mjestu pritiska pacijenti se mogu žaliti na motorne, osjetne ili mješovite (i motorne i osjetne smetnje). One se očituju kao bol u području korijena šake, uz utrnulost, trnce i mravinjanje koji se mogu širiti uz dlan sve do 4 . i 5. prsta, a bol se može širiti i sve do ramena. Motoričke smetnje očituju se kao nesigurnost pokreta u šaci te nespretnost i slabost prilikom hvatanja prstima i palcem. Ponekad dolazi i do pojave atrofije, nestanka mišića hipotenara, mišića ispod petog prsta.

Dijagnostika

Nakon što liječnik kroz razgovor (anamnestički) utvrdi tegobe pacijenta, kliničkim pregledom utvrđuje osjetne poremećaje, poremećaje motiliteta (pokretljivosti) i atrofije mišića šake, uz izvođenje specifičnih kliničkih testova. Uz klinički pregled potrebna je i osnovna radiološka obrada (RTG) te elektrodijagnostika (EMNG) koja pokazuje mjesto kompresije živca i brzinu provodljivosti živca. Ponekad je potrebna i dodatna dijagnostička obrada u vidu CT-a, MR-a, Color dopplera ili drugih pretraga. Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion pruža usluge specijalističkih pregleda i dijagnostike koristeći najsuvremeniju medicinsku tehnologiju.

Liječenje

Liječenje sindroma Guyonovog kanala može biti neoperacijsko i operacijsko. Neoperacijsko liječenje sastoji se od izbjegavanja ponavljajućih aktivnosti koje mogu uzrokovati kompresiju ulnarnog živca te imobilizacija pomoću ortoze kroz nekoliko tjedana, nakon čega se pristupa fizikalnoj terapiji. Operacijsko liječenje se sastoji u presijecanju volarnog karpalnog ligamenta čime se postiže dekompresija (smanjenje pritiska) živca u samom kanalu te eventualno odstranjenje drugog uzroka pritiska unutar samog kanala poput ganglioma, anuerizme arterije, tumora ili liječenja prijeloma kukaste kosti (os hamatum).

Vrhunski kirurški tim Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion godišnje izvede oko 1300 operativnih zahvata te pruža kompletnu uslugu na jednom mjestu, od pregleda, zahvata do rehabilitacije, koristeći najsuvremeniju medicinsku opremu. Nakon operacije također je potrebno provesti fizikalnu terapiju. Proces rehabilitacije u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion pod stalnim je nadzorom stručnog rehabilitacijskog tima (ortoped, fizijatar, fizioterapeut) i prilagođava se mogućnostima i potrebama svakog pojedinca.