fbpx Skip to main content

Slobodna zglobna tijela

Slobodna zglobna tijela smanjuju pokretljivost

Slobodno zglobno tijelo komadić je hrskavice ili pak hrskavice i kosti koji slobodno pluta u zglobu. Najčešće se radi o malenim fragmentima koji su se nakon ozljede odvojili od zglobnih tijela. U rjeđim slučajevima sinovijalna ovojnica zgloba može se izmijeniti te na svojim resicama može metaplazirati u hrskavicu i kost. Na taj način u zglobu se može pojaviti veliki broj slobodnih zglobnih tijela koja smetaju pokretljivosti zgloba. To nazivamo sinovijalnom hondromatozom.

Slobodna zglobna tijela u laktu smanjuju pokretljivost zgloba pa se u pojedinim kretnjama iznenada mogu ispriječiti između zglobnih tijela i blokirati željeni pokret. Pomicanjem slobodnih zglobnih tijela u neopteretivi dio zgloba, ponovno se dozvoljava kretnja. Stoga, pacijenti sa slobodnim zglobnim tijelima često imaju povremene blokade pri pokretanju lakta, bolove i česte otekline lakta.

Slobodna zglobna tijela u laktu možemo prikazati na rentgenskoj slici, samo ako imaju i koštanih dijelova. Kako se često radi o samo hrskavičnim fragmentima, oni se ne mogu vizualizirati na rentgenskoj slici. Stoga su nam od pomoći ultrazvučni pregled i magnetna rezonanca lakta.

Artroskopsko odstranjenje slobodnih zglobnih tijela

Tegobe se u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion uklanjaju artroskopskim zahvatomna laktu. Kroz nekoliko malenih otvora, promjera 5-8 mm, ulazi se kamerom u zglob lakta te se u cijelosti pregleda zglob. Odgovarajućim artroskopskim instrumentima kroz dodatne malene otvore iz zgloba se uklone slobodna zglobna tijela, a istovremeno se može napraviti i čišćenje sinovijalne ovojnice, poravnavanje hrskavičnih oštećenja i sl.