fbpx Skip to main content

Stopalo

Stopalo često smatramo stabilnom osnovom za stojeći stav čovjeka, no ono je zapravo dizajnirano za pokretanje i za što bolju prilagodbu neravnom terenu. Građa našeg stopala nije takva da bi ono bilo sposobno nositi velika statička opterećenja.

Stopalo je građeno od tridesetak kostiju povezanih ligamentima, mišićima i fascijama, a posloženih u sustav svodova, dva uzdužna i jedan poprečni svod koji djeluju dinamički – prihvaćajući i amortizirajući dodir o podlogu. Upravo stopalo je jedini dio tijela koji se uvijek nalazi u dodiru s podlogom – i kada stojimo, sjedimo ili ležimo. U ležećem položaju peta ili prsti dodiruju podlogu, a pri stajanju ili hodu podlogu dodirujemo tabanom, najširom površinom stopala. Iz tog razloga svakodnevno postavljamo velike zadatke i opterećenja na naša stopala prilikom hoda, trčanja, skakanja, čučanja itd.

U području stopala moguć je nastanak brojnih ozljeda i poremećaja koji dovode do bolova, nemogućnost bavljenja sportom ili nemogućnost normalnog hoda ili čak nošenja obuće. U području stopala moguć je nastanak prijeloma kostiju, ozljeda ligamenata, ruptura tetiva, sindroma preopterećenja, ozljeda hrskavice te degenerativnih promjena.

U Specijalnoj bolnici vršimo artroskopske zahvate u području gležnja i palca te otvorene zahvate korektivnih osteotomija, osteosinteza, toaleta i rekonstrukcija tetiva, šivanja i rekonstrukcija ligamenata, te ukočenja (artrodeze) zglobova.