fbpx Skip to main content

Umjetni menisk

Menisci u koljenu imaju oblik klinastih polumjeseca. To su komadi elastične hrskavice koji djeluju kao amortizeri i raspoređuju pritisak ravnomjerno između natkoljenice i potkoljenice u zglobu koljena i na taj način čuvaju hrskavicu u koljenu.

Operacija meniska jedan je od najčešćih operacijskih zahvata u ortopediji. Najčešće se vadi oštećeni dio meniska, nešto rjeđe se može zašiti. U slučaju vađenja dijela meniska povećava se opterećenje hrskavičnog pokrova i s time njezino brže trošenje. Dolazi do razvoja ranijeg osteoartritisa. Kako bi se navedeno spriječilo dolazi u obzir transplantacija meniska iz kadavera ili se može ugraditi umjetni menisk.

Oštećenja i puknuća meniska su najčešće ozljede koljena, pojavljuju se u najmanje 1,5 milijuna ljudi diljem svijeta svake godine. U mladih bolesnika, puknuće meniska obično se javlja kao posljedica sportskih ozljeda, s najčešćim mehanizmom koji uključuje rotaciju i savijanje u koljenu pod opterećenjem.  Zato je meniscektomija (čišćenje meniska) najčešći kirurški zahvat u koljenu. Brojnim kliničkim studijama dokazano je da ako se odstrani više od 50 posto meniska, za 40 posto se ubrza razvoj artroze (gubitak hrskavice) u koljenu. Zbog svega navedenoga nadomjestak oštećenog meniska s umjetnim meniskom ima vrlo bitnu ulogu u liječenju artroza koljena.

Umjetni menisk je biorazgradivi nosač koji se primjenjuje za djelomični gubitak meniska za razliku od transplantacije meniska gdje se zamjenjuje cijeli menisk sa svim rizicima krvlju prenosivih bolesti. Umjetni menisk zato ima puno širu primjenu jer može zamijeniti od samo malog dijela meniska pa do zamjene skoro cijelog meniska.  Ugradnja umjetnog meniska traje puno kraće jer je manje zahtjevna metoda, kako za operatera, tako i za pacijenta.

Umjetni menisk je implantacijski nosač u obliku saća međusobno povezanih biokompatibilnih i biorazgradivih polimera s velikim brojem pora. Razvijen u posljednja dva desetljeća od strane vodećih znanstvenika i ortopedskih kirurga, osmišljen je kako bi pomogao pacijentima ponovno se vratiti aktivnom stilu života nakon što su pretrpjeli ozljedu meniska.

Indikacija za ugradnju umjetnog meniska su bolesnici s bolovima nakon vađenja dijela meniska, mlađe životne dobi, očuvanih ligamenata (ili rekonstruiranih oštećenih ligamenata), očuvane hrskavice i fiziološke osovine koljena.

Mini invazvno artroskopski ugrađeni umjetni menisk kao poliuretanski biorazgradivi nosač pruža privremenu strukturu koja podržava urastanje krvnih žila koje nose pluripotentne stanice koje se vremenom diferenciraju u fibrokartilaginozno tkivo. S vremenom, umjetni menisk se razgrađuje i zamjenjuje novim funkcionalnim tkivom koje ima karakteristike slične prirodnom menisku.

Brojne kliničke studije koje su objavljene u priznatim svjetskim časopisima s kliničkim praćenjem duže od dvije godine, pokazuju da se djelomični nedostaci meniska mogu vrlo uspješno liječiti s umjetnim meniskom kao poliuretanskim biorazgradivim nosačem.

Kliničke studije pokazuju značajno smanjenje boli i funkcionalno poboljšanje u pacijenata s implantiranim Actifit skeletnim nosačem. Nakon razdoblja rehabilitacije, pacijenti mogu postupno povećavati aktivnosti i potpuno se vratiti razini aktivnosti prije ozljede.