Skip to main content
Portal za pacijente > Opće informacije i dokumentacija

Opće informacije i dokumentacija

U nastavku se nalazi dokumentacija, koju ispunjavaju svi pacijenti koji imaju zakazanu operaciju u SB Akromion. Dokumenti su oblikovani tako da nam pomognu u pružanju najbolje moguće skrbi prije, tijekom i nakon Vašeg boravka u bolnici. Uz upitnik koji je potrebno ispuniti prije operacije, molimo Vas da pročitate važne upute prije operacije, ovisno o zahvatu koji ste zakazali.

Važno je što preciznije ispuniti sve dokumente. Svi podaci koji se prikupe služe isključivo u svrhu Vaše sigurnosti te će se smatrati tajnima. Molimo Vas da nam čim je moguće prije vratite ispunjene dokumente na nalazi@akromion.hr ili na broj faxa: +385 49 587 488.

U slučaju da šaljete putem mail adrese molimo da obavezno u naslov (subject/predmet) maila navedete vaše ime i prezime.

Preuzmite dokumentaciju

Prijeoperacijska obrada - mali zahvati

Prijeoperacijska obrada - veliki zahvati

Prijeoperacijski upitnik

Što je potrebno ponijeti u bolnicu

Način prijema u bolnicu

Tijek boravka u bolnici

Upute za pacijente

Opće upute prije operacije

Poštovani, zahvaljujemo što ste odlučili pokloniti povjerenje medicinskom timu specijalne bolnice Akromion u skrbi o Vašem zdravlju.

Svjesni smo da svaka odluka vezana uz bolničko liječenje i podvrgavanje operativnom zahvatu, koliko god on nužan bio, nosi sa sobom i određenu razinu nelagode za pacijenta.

Naš je cilj osim liječenja Vaše osnovne bolesti učiniti i Vaš boravak u specijalnoj bolnici Akromion što je moguće ugodnijim i pomoći Vam da što mirnije prođete kroz ovaj dio terapijskog procesa.

Pri dolasku u Akromion, u prijemnom dijelu dočekati će Vas administrativno osoblje ili medicinska sestra koja će Vas registrirati kao pacijenta i uputiti ili prema ambulanti ortopeda ili otpratiti do odjela.

Ukoliko ste zaprimljeni na naš bolnički odjel, dočekati će Vas prijemna medicinska sestra koja će Vam postaviti pitanja o tome kada ste zadnji puta nešto jeli ili pili tekućinu, pitati Vas o eventualnim alergijama, o Vašem općem zdravstvenom stanju i lijekovima koje eventualno uzimate te još nekoliko administrativnih pitanja. Također će Vas dočekati članovi anesteziološkog i ortopedskog tima, ukratko ćemo Vam ponoviti informacije vezane uz vrstu operacije kojoj se podvrgavate te o anesteziološkim postupcima koji će Vam omogućiti da se uz operaciju vezani bolovi i nelagoda vezana uz sam boravak u operacijskoj dvorani smanje na najmanju moguću i Vama prihvatljivu razinu. Ukoliko to već niste prethodno učinili, zamoliti ćemo Vas da potpišete pristanak za izvođenje operativnog zahvata i uz njega vezane anesteziološke postupke.

Da biste nam omogućili pružanje optimalne perioperacijske skrbi, molimo Vas da se pridržavate uputa dobivenih od naših liječnika vezanih uz pripremu za Vaš operativni zahvat. Postoji nekoliko općih pravila koje molimo da slijedite kod Vašeg dolaska u bolnicu.

Opće upute za pacijente

MEDICINSKA DOKUMENTACIJA I LIJEKOVI

Molimo da ponesete sa sobom svu originalnu medicinsku dokumentaciju vezanu uz sadašnju bolest i uz eventualne bolesti radi kojih ste se prije liječili ili se liječite. Ponesite sa sobom popis lijekova i način njihova uzimanja, koje ste trošili u posljednjih pola godine ili koje još uvijek trošite. Ukoliko trenutno uzimate bilo kakve lijekove (za tlak, srce, astmu, štitnjaču i sl.), ponesite ih sa sobom u bolnicu u količini dovoljnoj za planirano trajanje boravka u bolnici. Nastavite uzimati svoju redovnu terapiju do samog dana operacije ukoliko vam prethodno netko od naših liječnika nije izričito rekao da određeni lijek prestanete uzimati prije operacije.

Ukoliko uzimate bilo kakve „biljne“ ili „homeopatske“ pripravke, a nisu strogo propisani od strane liječnika, molimo Vas da iste prestanete uzimati barem tjedan dana prije predviđenog operativnog zahvata s obzirom da neki od tih pripravaka mogu doprinijeti povećanom gubitku krvi za vrijeme i neposredno nakon operacije. Ukoliko koristite pomagala za vid, ponesite sa sobom u bolnicu naočale ili leće i kutiju za njihovu pohranu kao i eventualno potrebni pribor za njihovo održavanje (tekućina za leće). Ukoliko nosite zubnu protezu ili slušni aparatić ponesite ih sa sobom u bolnicu zajedno sa kutijama za njihovu pohranu za vrijeme dok ste na operaciji, provjerite na vrijeme da li Vam je baterija slušnog aparatića dostatno puna i po potrebi je izmijenite prije dolaska u bolnicu.

OPĆENITO

Ponesite sa sobom osobni higijenski pribor koji će Vam biti potreban za vrijeme boravka u našoj bolnici.
Unaprijed dogovorite prijevoz do Akromiona za točno vrijeme kada ste naručeni u bolnicu i eventualno potrebni prijevoz kući iz bolnice i zapišite ime te osobe i telefonski broj na koji će je osoblje Akromiona moći kontaktirati.
Zapišite ime, adresu i telefonski broj osobe koju možemo kontaktirati vezano uz eventualne promjene u Vašem zdravstvenom stanju i liječenju za vrijeme Vašeg boravka u Akromionu
Ukoliko skrbite za malu djecu, starije osobe ili imate kućne ljubimce pobrinite se na vrijeme da Vam netko može pomoći u skrbi za njih i neposredno po završetku Vašeg liječenja.

PREHRANA I NAVIKE

Dan prije operacije normalno jedite i pijte tekućine do ponoći, nakon ponoći molimo Vas da ne unosite više ništa na usta osim ako od našeg liječničkog tima niste dobili izričitu uputu da možete nastaviti uzimati bistru tekućinu na usta do 3 sata prije predviđenog operacijskog zahvata; biti „natašte“ osim jela i pića uključuje i slatkiše bilo koje vrste (bomboni, žvakaće gume)
Ukoliko su Vam dane upute da smijete nastaviti piti bistru tekućinu do 3 sata prije operacije, izraz „bistra tekućina“ odnosi se na vodu, crni i zeleni čaj, crnu kavu (bez mlijeka, vrhnja ili šlaga!)
Od ponoći, tj. barem 6 sati prije operacije nikako NE unositi mlijeko i mliječne proizvode, sok od grejpa, naranče i guste sokove općenito te gazirana pića.
Suzdržite se od unosa alkoholnih pića dan prije operacije, a ukoliko ste pušač pokušajte prestati pušiti barem 6 tjedana prije operativnog zahvata, ukoliko ne možete u potpunosti prestati pušiti do tog razdoblja, pokušajte smanjiti broj cigareta i nastavite sa pušenjem do samog dana operacije, ali imajte na umu da je u prostorijama bolnice zabranjeno pušenje i da od Vas očekujemo da se toga pridržavate.
Ukoliko imate posebne prehrambene potrebe (dijabetička, vegetarijanska dijeta, nesnošljivost glutena, laktoze ili nekih drugih namirnica) molimo Vas da nas o tome obavijestite prije Vašeg dolaska u Akromion kako bi na vrijeme mogli organizirati odgovarajuću prehranu za vrijeme Vašeg liječenja.

ODJEĆA I HIGIJENA

Kod dolaska u bolnicu nosite udobnu, ležernu odjeću koja nije pripijena uz tijelo, imajte na umu da ćete vjerojatno prilikom boravka i otpusta iz bolnice imati barem zavoje, a vjerojatno i neki oblik imobilizacije na operiranom dijelu tijela, ne nosite nakit ili vrijednosti sa sobom u bolnicu,
uklonite šminku i lak za nokte prije operacije, također Vas molimo da ne koristite lak za kosu ili parfeme taj dan. Prije odlaska u operacijsku salu, kao dio preoperacijske pripreme na odjelu, obavezno je tuširanje i pranje kose antiseptičkim šamponom. Prije dolaska u bolnicu nije potrebno samostalno brijanje operacijskog polja jer će isto biti učinjeno na odjelu tijekom pripreme za operaciju.

Pridržavanjem gore navedenih uputa pomoći ćete nam da Vaš boravak u specijalnoj bolnici Akromion učinimo što je moguće ugodnijim te Vam na tome unaprijed zahvaljujemo.

Što je potrebno ponijeti u bolnicu?

UPUTE PACIJENTIMA KOJE JE STVARI POTREBNO PONIJETI U BOLNICU:

 • pribor za osobnu higijenu; češalj, četkicu za zube, pastu za zube, muškarci neka ponesu pribor za brijanje ukoliko ga koriste
 • pidžame ili spavaćice, donje rublje, papuče
 • lijekove koje uzimate, uz napomenu da kod prijema lijekove ostavljate medicinskoj sestri na odjelu

DOLASKOM NA ODJEL POČINJE PRIJEOPERATIVNA PRIPREMA:

 • tuširanje i pranje kose antiseptičkim šamponom
 • skidanje laka na noktima ruku i nogu ukoliko isto niste učinili sami
 • skidanje šminke
 • skidanje nakita
 • skidanje zubne proteze

Način prijema u bolnicu

Dolaskom na liječenje ponesite sa sobom sve potrebne dokumente:

 • raspoloživu medicinsku dokumentaciju o prethodnom liječenju
 • nalaz liječnika koji Vas je naručio na operativni zahvat i sve laboratorijske nalaze koji su traženi u preoperativnoj obradi, originalni nalaz KRVNE GRUPE (za pacijente koji dolaze radi ugradnje potpune ili djelomične endoproteze kuka, koljena ili ramena potrebna je KRVNA GRUPA koja nije starija od 2 godine), ispunjen prijeoperacijski upitnik, obavezno donijeti snimke radiološke obrade koja je provedena (RTG, MR, CT)
 • sve lijekove koje Vam je prepisao Vaš osobni liječnik
 • predmete za osobnu higijenu (četkica i pasta za zube, češalj, osobna kozmetika, pidžama ili spavaćica, papuče, kućni ogrtač)

Ako dolazite na dan operacije, trebate doći natašte između 7 i 7:30 sati.

Ako dolazite dan ranije radi ugradnje endoproteze zgloba, trebate doći između 12 i 14 sati.

Ako dolazite dan ranije iz bilo kojeg drugog razloga, vrijeme prijema je po dogovoru.

Slaganje s predloženom dijagnostikom i liječenjem  potvrditi ćete svojim potpisom na informirani pristanak za medicinske intervencije prije, za vrijeme i nakon operacijskog zahvata i na informirani pristanak za primjenu anestezije.

Za vrijeme liječenja aktivno ćete sudjelovati u njegovom tijeku.

Nakon upisa na recepciji bolnice javite se sestri na odjelu koja će Vas zaprimiti, upisati na temperaturnu listu sve lijekove koje uzimate, preuzeti medicinsku dokumentaciju i snimke te Vas smjestiti u bolesničku sobu.

Prije odlaska u operacijsku salu, radi Vaše sigurnosti obavezno je tuširanje i pranje kose antiseptičkim šamponom i bez toga nije uputno pristupiti operacijskom zahvatu.

U  krevet ćete leći nakon tuširanja i u čistoj pidžami, odnosno jednokratnoj bolničkoj odjeći, a pratnji bolesnika zabranjeno je sjedati na bolesnički krevet.

Obavezno je odstraniti lak s noktiju na rukama i nogama, ukloniti šminku, sav nakit i zubnu protezu ako je imate.

O bilo kakvim promjenama u zdravstvenom stanju trebate pri prijemu obavijestiti sestru na odjelu. Molimo vas da nam radi Vaše sigurnosti i uspješnog liječenja prilikom prijema ukažete na sve možebitne ozljede kože ili uočene prištiće na tijelu.

Tijek boravka u bolnici

BOLNIČKI RASPORED

 • 00 – USTAJANJE I UMIVANJE
 • 30-7.00 – UZIMANJE UZORAKA ZA PRETRAGE
 • 00-8.00 – PRIJEM I OBRADA NOVOPRIMLJENIH PACIJENATA
 • 30-8.00 – DORUČAK
 • 00.-9.00 – LIJEČNIČKA VIZITA
 • 00-15.30 – DIJAGNOSTIČKI I TERAPEUTSKI POSTUPCI
 • 00-12.30 – RUČAK
 • 30-18.00 – VEČERA
 • 30-19.30 – LIJEČNIČKA VIZITA
 • 00 – NOĆNI ODMOR

PREHRANA

Prehrana u bolnici prilagođena je Vašim potrebama i zdravstvenom stanju. Moguće posebnosti, npr. alergiju na hranu ili već propisanu dijetu, molimo da navedete prije same operacije, a najkasnije za vrijeme prijema. Prehranu poslužujemo u bolesničkoj sobi. Ukoliko tijekom boravka u našoj bolnici nemate propisanu posebnu dijetu, posjetitelji Vam mogu nakon dogovora s osobljem donijeti manje količine voća, prirodnih sokova i drugih prehrambenih proizvoda. Ne preporuča se pacijentima donositi rizične namirnice koje mogu ugroziti njihovo zdravlje.

HRANA RIZIČNA ZA ZDRAVLJE

 • sirovo mlijeko i proizvodi od sirovog mlijeka
 • proizvodi od sirovog mesa
 • domaće sušene kobasice od sirovog mesa
 • salate s povrćem, mesom, sirevima i majonezom
 • hladno dimljena riba (losos i slično)
 • proizvodi s plijesnima
 • tofu sir (sojin sir)
 • kolači s kremama u koje je dodan sirovi bjelanjak (razni tipovi kremšnita)

Navedene namirnice i njima slične registrirane su kao nositelji štetnih bakterija i virusa. Bolest uzrokovana putem hrane može se proširiti od jednog do drugog pacijenta u bolnici. Zaštitom svog člana obitelji ili prijatelja štitite i druge osobe u bolnici.

SLOBODNO VRIJEME

Pacijenti kojima nije propisano strogo mirovanje smiju se zadržavati izvan bolesničke sobe i odjela. U svakoj sobi pacijentu stoji na raspolaganju LCD TV uređaj, sef i internet priključak. Pacijenti smješteni u apartman, na raspolaganju imaju LCD TV uređaj, internet priključak, sef, hladnjak i mogućnost smještaja osobe u pratnji. Za osobu u pratnji osigurana je prehrana i noćenje, ali ne i medicinska skrb.

Svaku odsutnost s odjela obavezno prijavite medicinskoj sestri na odjelu. Za vrijeme trajanja liječenja nije dozvoljeno napuštanje kruga bolnice.

POSJETI

Posjeti na odjelu dozvoljeni su radnim danom od 15.30 do 17.30 sati, a u dane vikenda i blagdana od 14 do 17 sati. Kod dolaska molimo da se javite sestrama na odjelu. Za vrijeme izvođenja medicinskih intervencija biti ćete zamoljeni nakratko napustiti sobu, dok se ne obavi potrebni zahvat.

UPUTE POSJETITELJIMA

Posjetitelje uljudno molimo da uzimaju u obzir želje i osjećaje bolesnika, kao i drugih pacijenata u bolnici. Posjeti neka budu pojedinačni i neopterećujući za pacijente. U bolesničkoj sobi je posjetiteljima zabranjeno sjediti na krevetima. Iz higijenskih razloga molimo Vas da ne donosite cvijeće, a lončanice je zabranjeno donositi. Nakon konzultacije s osobljem na odjelu možete s pacijentom otići u šetnju u krugu bolnice, ako to pacijentovo stanje dozvoljava.

PUŠENJE I ALKOHOL

Pušenje i konzumiranje alkoholnih pića u bolnici i u bolničkom dvorištu nije dozvoljeno.

ČUVANJE OSOBNE IMOVINE

U bolnicu nemojte donositi vrijedne stvari i velike količine novca. Sav novac i dragocjenosti čuvajte u sefu bolnice. Za imovinu koju čuvate u sobi odgovarate sami.

OTPUST IZ BOLNICE

O danu otpusta obavijestiti će Vas liječnik, a medicinska sestra i fizioterapeut upoznati će Vas sa svim detaljima vezanim uz otpust, poslijeoperacijsku njegu i ranu rehabilitaciju do prve kontrole Vašeg operatera.
Na odlasku iz bolnice dobiti ćete otpusno pismo, kao i svu Vašu medicinsku dokumentaciju koju ste donijeli kod prijema u bolnicu.
Bolnicu na dan otpusta napuštate do 11:00 sati.

OBLIK NAPLATE IZVRŠENIH USLUGA

Operacije se plaćaju po ponudi prije dolaska u bolnicu ili prilikom prijema, osim nadoplata i ostalih razlika po računima koje se vrše pri otpustu iz bolnice.

Nastavak stacionarne rehabilitacije na teret HZZO-a

Postupak za rješavanje dokumentacije potrebne za nastavak stacionarne rehabilitacije u toplicama na teret HZZO-a

SB Akromion nije u mogućnosti tražiti odobrenje za nastavak stacionarne rehabilitacije u toplicama na teret HZZO jer nema ugovor sa HZZO-om.

Kod prijema u bolnicu potrebno je ostaviti broj faxa ili mail adresu na koju ćemo poslati pismo za liječnika obiteljske medicine u kojem je preporuka za nastavak stacionarne fizikalne terapije, nakon izvedenog operacijskog zahvata.

Na temelju tog pisma izabrani liječnik obiteljske medicine piše uputnicu ovlaštenom doktoru/liječničkom povjerenstvu i s tom uputnicom treba ići u područni ured da se odobri nastavak rehabilitacije u toplicama. Obavezno ponijeti zdravstvenu knjižicu. Također treba i uputnica za bolničko liječenje u toplicama.

Ukoliko niste u mogućnosti do dana premještaja dostaviti originale odobrenja i uputnice, treba ih faksirati na broj 01 6445 857 ili poslati na mail adresu danijela.smiljanec@akromion.hr, a originale čim prije poslati radi fakturiranja u toplicama.

U nekim slučajevima povjerenstvo ne odobrava prijedlog bez otpusnog pisma.

Otpusno pismo nije moguće dobiti do zadnjeg dana boravka u bolnici.

Bolesnik koji se otpušta otpusno pismo dobiva na dan otpusta.

Ukoliko do predviđenog termina u toplicama bolesnik nema odobrenje za toplice i uputnicu, boravak u toplicama se naplaćuje prema važećem cjeniku ustanove u kojoj nastavlja liječenje.

Smještaj u toplicama

Smještaj u Krapinskim Toplicama je na odjelu ortopedije u trokrevetnim sobama. Moguć je boravak u dvokrevetnim ili jednokrevetnim sobama uz potrebu nadoplate te u slučaju njihove dostupnosti.

Ako imate neke želje vezane uz smještaj molim da napomenete kod prijema, a tijekom boravka u našoj bolnici saznat ćemo kod glavne sestre ortopedije u toplicama kakve su mogućnosti da se to ostvari.

U slučaju želje boravka u drugim stacionarnim ustanovama, odnosno toplicama, organizaciju vršite sami.