fbpx Skip to main content

Degenerativna skolioza

Degenerativna skolioza je postranično iskrivljenje kralježnice s rotacijom.

Što je degenerativna skolioza

Degenerativna skolioza je postranično iskrivljenje kralježnice s rotacijom zbog degenerativnih promjena intervertebralnih diskova s asimetričnim kolapsom. Često se uz skoliozu javlja i spinalna stenoza te prednji, stražnji ili postranični pomak kralježaka. Najčešći simptom je bol u donjem dijelu leđa koja se pojačava s aktivnostima, a kod polovice bolesnika javljaju se i simptomi spinalne stenoze. U Specijalnoj bolnici Akromion provodimo kirurško liječenje koje se sastoji od fiksacije nekoliko segmenata kralježnice vijcima, dekompresijom i korekcijom deformacije.

Uzroci nastanka degenerativne skolioze

Do deformacije dolazi u odraslo doba za razliku od idiopatske skolioze koja se javlja u djetinjstvu ili adolescenciji. Razlog za deformaciju su degenerativne promjene intervertebralnih diskova s asimetričnim kolapsom (propadanjem). Uz skoliozu se često pojavljuje i spinalna stenoza te prednji, stražnji ili postranični pomak kralježaka.

Simptomi

Bolesnik se najčešće žali na bol u križima, u donjem dijelu leđa koja je jača uz aktivnosti, a kod težih slučajeva može se primijetiti deformitet lumbalne kralježnice. Simptomi spinalne stenoze javljaju se kod više od polovice bolesnika.

Operacijsko liječenje degenerativne skolioze

U Specijalnoj bolnici Akromion provodimo kirurško liječenje degenerativne skolioze koje se sastoji od fiksacije nekoliko segmenata kralješnice vijcima, dekompresijom i korekcijom deformacije. Nužno je uspostaviti sagitalnu ravnotežu lumbalnom lordozom (zavijenošću kralježnice prema naprijed u lumbalnom dijelu). Kralješke spajamo koštano interkorporalno (između tijela kralježaka) ili posterolateralno (sa stražnjih i postraničnih strana kralježaka).